Kompasjournalist Marjanne Dijkstra gaf maandag twee gastlessen op de Anne de Vriesschool.
Kompasjournalist Marjanne Dijkstra gaf maandag twee gastlessen op de Anne de Vriesschool. Richard van Hoek Fotografie

Leerlingen Anne de Vriesschool leren over nieuws met Het Kompas Sliedrecht

27 maart 2024 om 11:04 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Wat is nieuws? Hoe vind je het? Plaats je alles in de krant? Het waren slechts enkele onderwerpen die aan bod kwamen in de gastles die de kinderen van de groepen 8 van de Anne de Vriesschool aan de Deltalaan en aan het Menuet kregen van journalist Marjanne Dijkstra van Het Kompas Sliedrecht.

De leerlingen van de groepen 8 van de Anne de Vriesschool hadden het deze periode over communicatie. Ze behandelden taal en tekens, lichaamstaal, drukwerk (schrijven en drukken, het nieuws, hoe een boek wordt gemaakt), een reportage maken, radio en televisie, telefoon en internet. De meeste kinderen bleken hun nieuws te zien via het TikTok-account van het Jeugdjournaal, maar ook Het Kompas Sliedrecht werd door een aantal kinderen gelezen. Enthousiast werd door twee leerlingen verteld dat hun vader en broer recent in de krant hadden gestaan. Op de vraag of Het Kompas Sliedrecht op TikTok zou moeten opereren, waren de leerlingen duidelijk: ze zouden het nieuws daar zeker gaan bekijken. Vooralsnog is het nieuws van Het Kompas Sliedrecht te volgen in de krant, op www.hetkompassliedrecht, op X, Facebook en Instagram. 

NEPNIEUWS

Behalve soorten media en soorten nieuws, werd ook nepnieuws behandeld. Want wat is nepnieuws precies, waarom maken mensen nepnieuws en hoe kun je het herkennen? De leerlingen bleken er al aardig wat van te weten. Ook liet Marjanne zien aan welke criteria een nieuwsbericht moet voldoen en liet ze een zelfverzonnen voorbeeld zien. De groepen kregen als opdracht om in de komende weken een leuk nieuwsbericht met zichzelf in de hoofdrol naar de redactie te sturen.

BEKENDE SLIEDRECHTERS

De kinderen hadden heel veel vragen aan de journalist. Kom je wel eens bekende mensen tegen bijvoorbeeld? Marjanne vertelde dat ze wel eens bekende mensen had ontmoet in haar werk, maar dat ze in Sliedrecht vooral bekende Sliedrechters tegenkwam. En waarom wilde ze eigenlijk journalist worden? Daarop vertelde Marjanne dat ze al heel vroeg graag verhalen schreef en tekende. Voor het eerste had ze iets meer talent en al vanaf haar tiende wist ze dat ze graag journalist wilde worden. Er waren ook al harde werkers tussen de groep 8-ers, want vanaf wanneer mag je kranten bezorgen was ook een van de vragen. Daarop wist juf Famke het antwoord (13 jaar). De les werd afgesloten met een nieuwsquiz met vragen over het Jeugdjournaal en iedereen kreeg een prijs.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie