Afbeelding
Politie

Rechter coulant voor ‘naiëve en gemakzuchtige’ wapenverzamelaar uit Gorinchem

Misdaad

GORINCHEM Een 43-jarige inwoners van Gorinchem is veroordeeld voor het in het bezit hebben van een grote verzameling wapens, waaronder een handgranaat. De rechter in Dordrecht veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan slechts 39 dagen onvoorwaardelijk (met een proeftijd van 3 jaar). 

door Louis van Oort

Daarnaast kreeg hij een taakstraf van 240 uur. Aangezien zijn voorlopige hechtenis gelijk staat aan de onvoorwaardelijke straf komt hij direct vrij. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf geëist van twee jaar waarvan één jaar voorwaardelijk.

LIEVER NAAR MUSEUM DAN IN DE SHREDDER De rechter kwam tot de conclusie dat de verdachte een ‘nogal naïeve en gemakzuchtige persoon’ is, waarbij het verzamelen van wapens nogal uit de hand is gelopen. Daarmee ging de rechter mee in het verweer van zijn advocaat. ,,De verdachte lijkt met zijn verzamelliefde in zijn eigen wereld te hebben geleefd en zag het gevaarlijke en strafbare van zijn handelen niet in”, aldus het vonnis. ,,Tekenend is dat de verdachte de gelegenheid heeft gehad om zich op een of andere manier van de wapens te ontdoen nadat de politie op 17 september 2020 in zijn woning is geweest en een grote hoeveelheid wapens heeft waargenomen, maar dat hij dit niet heeft gedaan. Ook is tekenend dat de verdachte bij de politie verklaart dat hij liever heeft dat zijn wapens naar een museum gaan dan dat ze door de shredder gaan.”

POLITIE NIET VOORTVAREND De rechtbank toonde zich verder coulant omdat hij niet eerder voor een soortgelijk delict met justitie in aanraking is geweest en dat hij zijn volledige medewerking heeft verleend aan het strafrechtelijk onderzoek. Ook laat de rechtbank meewegen dat de politie niet voortvarend heeft opgetreden na het eerste binnentreden bij de verdachte (pas op 5 oktober is immers actie ondernomen terwijl men al op 13 september in de woning was geweest). Daarnaast werden de persoonlijke omstandigheden, zoals het behoud van zijn woning (hetgeen in gevaar zou komen bij een langdurige detentie) en de mogelijkheden om aan het werk te gaan, door de rechtbank in het voordeel van de verdachte meegewogen.

GROTE HOEVEELHEID WAPENS De Gorcumer was op 5 oktober 2020aangehouden voor het bezit van 4 gaspistolen, 8 semi-automatische geweren en een revolver en magazijnen en patronen voor die wapens. Daarnaast had hij granaten voor een raketwerper, een stroomstootwapen, een busje pepperspray en meer dan tweehonderd patronen. 

Op de terechtzitting heeft de rechtbank de indruk gekregen dat de verdachte inmiddels zijn lesje heeft geleerd en dat hij goed doordrongen is van het gevaar dat het voorhanden hebben van zo’n grote hoeveelheid wapens en munitie veroorzaakt.

advertentie
advertentie