Rechtbank Dordrecht
Rechtbank Dordrecht privé

Verdachten megazaak Sperwer na ruim drie jaar voor de rechter

14 maart 2023 om 11:02 Misdaad

SLIEDRECHT Aan de Sperwerstraat in Sliedrecht vond 19 oktober 2019 een schietpartij plaats. Vorige week stonden de verdachten na ruim drie jaar voor de rechtbank in Dordrecht. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) liep het proces onder andere vertraging op vanwege problemen met het verhoren van een getuige, die tijdens de coronapandemie in België een straf uit moest zitten.

door Lex van Steenis

Dezelfde dag waarop het schietincident in Sliedrecht plaatsvond, heeft er een ontmoeting plaatsgevonden in een woning aan de Sperwerstraat om drugs te dealen. Ook vond een beroving van een horloge, mobiele telefoon en een geldbedrag plaats. Bij de schietpartij waren twee gewonden te betreuren. Door omwonenden werden schoten gehoord. De politie werd gealarmeerd en trof op locatie twee gewonde mannen en een automatisch wapen aan. De gewonden zijn vervoerd naar het ziekenhuis. Daar zijn zij aangehouden. De politie stelde direct een onderzoek in.

STEUN VOOR BETROKKENEN 

Ten tijde van de schietpartij was Bram van Hemmen burgemeester van Sliedrecht. Hij reageerde na het incident op Twitter: ,,Afschuwelijk wat er is gebeurd in Sliedrecht, een schietpartij met twee gewonden. Ik wens de omwonenden veel sterkte. Ook sterkte voor de politiemensen. Ik volg de zaak op de voet.”

Agent Frank Ruitenberg plaatste na het incident ook een bericht op Twitter. ,,Bijzondere nachtdienst achter de rug. Bij aanvang van het Oktoberfest kwam de melding van een schietpartij in Sliedrecht waardoor toezicht bij het evenement in het water viel. Keihard gewerkt met veel collega’s uit het gehele district en hulp uit Rotterdam.”

VERTRAGING PROCES 

Mark van der Wel, persvoorlichter bij het Openbaar Ministerie, licht toe waarom de behandeling van de zaak vertraging heeft opgelopen. ,,De vertraging zit onder andere in de data waarop A. en Z. (in Bulgarije) en T. (in België) werden aangehouden. Advocaten vroegen vervolgens om het horen van getuigen, waaronder T. Die zat in België eerst nog een Belgische straf uit en tijdens corona mochten we niet daarheen voor het afnemen van een verhoor.”

Van der Wel stelt dat de meeste vertraging is gekomen door de problemen met de verhoren van T. door corona. ,,We hebben het drie keer via televerbinding geprobeerd, maar dat was met vertaling van en naar het Frans niet te doen. November 2021 is hij naar Nederland overgekomen, maar gelijk door de raadkamer geschorst. In april 2022 hebben we zijn verhoor wel in persoon af kunnen ronden. De zaak Sperwer is daarna ingepland in overleg met de agenda’s van de rechtbank en advocaten. Was de pandemie er niet geweest, dan waren we naar België afgereisd en hadden we hem daar op één dag kunnen horen en was de zaak in 2021 uiterlijk 2022 afgedaan geweest.”

CAPACITEITSPROBLEEM

De afgelopen tijd is in de landelijke media uitgebreid aandacht besteed aan het capaciteitstekort binnen de Rechtspraak. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) staat dat er sprake is van personeelstekorten, een toenemend aantal bedreigingen en een hoge werkdruk. Volgens de NVvR heeft dit gevolgen voor de toekomst van de rechtspleging.


MOGELIJK STRAFVERMINDERING

Het is mogelijk dat de straffen van verdachten in de zaak Sperwer lager uit zullen vallen vanwege de late behandeling van de zaak. Tim Engelen, persvoorlichter bij de rechtbank Rotterdam: ,,Het komt wel eens voor dat straffen lager uitvallen als een zaak erg lang loopt. Het verschilt per zaak, dus daar kan geen algemeen antwoord op worden gegeven. De rechter kan het meewegen in een eventuele straf.”

De officier van justitie eiste tegen verdachte A. een gevangenisstraf voor de duur van tien jaar. Poging doodslag wordt ten laste gelegd. Tegen andere verdachten werden gevangenisstraffen geëist, variërend tussen zes maanden en vier jaar. Straffen werden onder andere geëist voor het overtreden van de Opiumwet, de wet over verdovende middelen, zoals drugs.

De uitspraak in de megazaak Sperwer zal later in deze krant te lezen zijn. Doorgaans doet de meervoudige kamer veertien dagen na de behandeling van de zaak uitspraak.

Lex van Steenis

advertentie
advertentie