Vader Dennis en opa Ad Smit met een foto van baby Elise
Vader Dennis en opa Ad Smit met een foto van baby Elise Beeld uit youtube filmpje

Vader Dennis uit Hardinxveld-Giessendam blijft zoeken naar gerechtigheid voor dood van dochtertje Elise

16 januari 2024 om 21:18 Misdaad

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Peter R. de Vries Foundation vraagt in 2024 elke week aandacht voor een onopgeloste moord- of vermissingszaak. Deze week gaat het om baby Elise Smit die op 6 oktober 2015 in Papendrecht door geweld om het leven komt. De daders zijn nooit verdoordeel voor de dood van Elise. Vader Dennis uit Hardinxveld-Giessendam doet samen met zijn vader een oproep aan de daders om zich aan te geven. 

Op maandag 5 oktober 2015 komt een uur voor middernacht een oproep binnen bij de politiemeldkamer. De negen maanden oude Elise Smit ademt niet meer. Een paar uur later overlijdt het meisje in het ziekenhuis. Uit de autopsie blijkt dat Elise hard heen en weer is geschud en/of gestompt, en gewurgd. Het staat volgens experts onomstotelijk vast dat het letsel is toegebracht kort voor de 112-melding. Op dat moment zijn twee mensen in de woning bij Elise aanwezig: moeder en stiefvader.  Het onderzoek richt zich vanaf dat moment uitsluitend op deze twee personen.

VOOGDIJ

Elise Fenna Smit werd geboren op 23-01-2015 en had dit jaar 9 jaar oud moeten worden, maar ze is nog geen 9 maanden oud geworden. Elise woonde samen met haar halfzus grotendeels bij haar moeder en was elk weekend bij haar vader Dennis. Volgens Dennis was Elise een lief en vrolijk meisje en had hij graag de volledige voogdij gehad over zijn dochter, aangezien hij zich zorgen maakte over de gezondheid van Elise als zij niet bij hem was.

GEEN BEWIJS

Er heeft een zeer uitvoerig politieonderzoek plaatsgevonden, inclusief de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen. Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat in ieder geval één van de beklaagden (moeder of stiefvader) verantwoordelijk is voor de dood van Elise, maar er kan niet worden vastgesteld wie van beiden. Moeder en stiefvader hebben ook geen van beiden een verklaring afgelegd die als bewijs kan dienen tegen de ander. Hoe zeer de verklaringen van beklaagden ook rammelen, het is niet voor honderd procent uit te sluiten dat één van de twee écht niet weet wat er is gebeurd. Justitie stelt dat alles uit de kast is getrokken, maar uiteindelijk is hard bewijs een vereiste voor strafrechtelijke vervolging. Geen rechtstaat kan zich permitteren dat onschuldigen worden bestraft, ook als dit betekent dat een wel-schuldige aan een zeer ernstig misdrijf vrijuit gaat*.

Zolang er geen gerechtigheid is wil ik het helemaal geen plek geven

FAMILIE

Voor Elises vader Dennis Smit uit Hardinxveld-Giessendam en zijn advocaat is het onbegrijpelijk dat deze zaak niet voor de rechter is gekomen. Dennis wordt nog elke dag verscheurd door verdriet, frustratie en woede. Het feit dat er nooit iemand is veroordeeld voor de dood van zijn dochter is onverteerbaar: ,,Zolang er geen gerechtigheid is wil ik het helemaal geen plek geven”, zo laat hij weten. Werken kan hij door PTSS niet meer en erover praten is verschrikkelijk moeilijk. Toch doet hij samen met zijn vader Ad deze oproep. Omdat de onderste steen boven moet komen en hij zeker weet dat er mensen zijn die meer weten. Hopelijk nemen zij contact op met de politie of met de Peter R. de Vries Foundation, zegt Dennis, ook als dit anoniem is. 


PETER R. DE VRIES FOUNDATION

In Nederland zijn meer dan duizend onopgeloste moord- en vermissingszaken. Duizenden nabestaanden wachten nog elke dag op antwoord. Zij staan voor hun gevoel vaak in het donker, omdat de zaak verjaard is, er geen tips meer zijn of omdat er te weinig capaciteit of aandacht is vanuit politie en justitie. Maar als je een geliefde verliest, zonder te weten waar hij of zij is of wat er is gebeurd dan kan het rouwen niet beginnen, ook niet na tientallen jaren. De Peter R. de Vries Foundation vraagt daarom dit jaar elke week aandacht voor een onopgelost moord- of vermissingszaak. Voor de Gouden tip, voor erkenning van de nabestaanden, voor bewustwording in de samenleving en voor verbeteringen in coldcaseonderzoek.

TIPS

Op de website van de Peter R. de Vries Foundation wordt elke week de nieuwste oproep geplaatst en kan je meer lezen over de coldcasezaak waar de familie aandacht voor vraagt. Kelly de Vries doet een dringende oproep aan de daders of mensen die meer weten.,,Heb jij informatie – hoe klein dan ook – neem dan (anoniem) contact met ons op. Wij blijven aan de boom schudden, nu en morgen. Doe jij mee?”

 

Hannie Visser-Kieboom

advertentie
advertentie