Jil moest na het vuurwerkbomincident in het Beatrix ziekenhuis behandeld worden
Jil moest na het vuurwerkbomincident in het Beatrix ziekenhuis behandeld worden Privéfoto

Paard schrikt van vuurwerkbom en trapt Jil (16) in gezicht bij stal in Hoog-Dalem

10 januari 2022 om 11:38 Overig

GORINCHEM ‘Ach, we zijn allemaal jong geweest’ en vergelijkbare argumenten worden vaak vergoelijkend aangedragen als iemand zich ergert aan het vuurwerk dat rond de jaarwisseling door soms nog heel jonge kinderen wordt afgestoken. Dat dat lang niet altijd zo onschuldig is, ondervond de 16-jarige Jil uit Gorinchem op oudjaarsdag, toen haar door een vuurwerkbom geschrokken paard haar in het gezicht trapte.

door Louis van Oort

Al in de aanloop naar de jaarwisseling werd zeer hard knallend - en dus vrijwel zeker illegaal – vuurwerk afgestoken rond de paardenstallen in de wijk Hoog-Dalem. Vanuit de stal werden daar al eerdere dagen wat jongeren in de buurt op aangesproken, omdat de paarden er steeds van schrokken. Op vrijdag 31 december ging Jil rond 15.00 uur nog even naar de stal om te kijken hoe het met haar paard ging om haar nog even te stappen, net als sommige andere paarden. ,,Op het moment dat ik in de buitenbak stond, klonk er een enorme knal, pal naast de stal”, vertelt Jil. ,,Vlak daarvoor had ik een stel jonge jongetjes gezien, van een jaar of 12 of 13, die mij lachend aankeken. De knal was echt enorm, ik voel de trilling nog.”

ONHERKENBAAR GEZICHT Door de vuurwerkbom sloeg het paard van Jil op hol, waarbij zij haar in het gezicht trapte. Gevolg: een onherkenbaar gezicht, een bloederige massa met gebroken jukbeenderen en neus. Plus een snee van boven haar neus richting haar lip ,,Het was een wonder dat mijn neus er niet helemaal af lag”, vertelt ze. En dat was niet het enige wonder. Volgens de arts mocht ze van geluk spreken dat ze het er zo van af heeft gebracht, omdat in sommige gevallen zo’n trap fatale gevolgen kan hebben.
Na het gruwelijke incident heeft Jil zeker enkele minuten bewusteloos gelegen, totdat iemand die op dat moment uit de stallen vertrok haar vond. Met de ambulance werd ze vervolgens afgevoerd naar het Beatrix-ziekenhuis waar ze nog steeds half verdwaasd was. Pas bij thuiskomst rond de klok van 21.00 uur was ze weer helemaal bij haar positieven. ,,Het leek al die tijd wel een soort droom waarin ik me bevond.”

Dat was echt een ongelofelijke hel

SPOEDOPERATIE Dat was het helaas niet, het was keiharde realiteit, zoals in de dagen na de jaarwisseling bleek. De breuken die waren geconstateerd maakten dat voor maandag een spoedoperatie werd gepland. Na een laatste scan bleek dat dat gelukkig nog niet direct nodig was en een operatie het niet veel meer zou verbeteren. Donderdag moest echter wél haar neus gezet worden. ,,Dat was echt een ongelofelijke hel”, zegt Jil met een hoorbare rilling in haar stem.
En die hel werd vrijdagochtend nog eens dunnetjes herhaald, omdat ze de watten die alles op de plaats hielden, had losgeniest. De weg naar volledig herstel is nog lang, als dat al helemaal mogelijk is.

TASSEN VOL VUURWERK Dit ongeval met Jil en haar paard staat niet op zichtzelf, zegt haar vader René. Daarom willen ze dit verhaal ook kwijt: ,,Het doel is dat er bewustwording wordt gecreëerd over de gevolgen van dit misbruik van vuurwerk. Niet alleen bij de jongeren, maar ook bij hun ouders. Al weken van tevoren lopen vaak zeer jonge kinderen met tassen vol vuurwerk door de wijk. Niemand is ermee bezig of kijkt ernaar om. En dat terwijl niet alleen mensen maar ook heel veel dieren er enorm hinder van kunnen ondervinden. Dat bewijst dit geval maar weer eens.”

POLITIE Precies tijdens dit interview komen twee politieagenten nog eens poolshoogte nemen om te zien hoe het nu met Jil gaat, hetgeen zeer op prijs wordt gesteld door het gezin. De agenten geven aan dat mogelijk ook vaker rond deze tijd van het jaar in de buurt van de stallen gesurveilleerd gaat worden.
Van de daders ontbreekt overigens nog ieder spoor. Er zijn geen camerabeelden, terwijl tot nu toe ook getuigen ontbreken. Daarom vraagt de politie iedereen die iets gezien heeft die middag van het incident rond de stallen, of die andere informatie over de mogelijke daders heeft, dat bij de politie te melden via 0900-8844.

Profielfoto Louis van Oort

Louis van Oort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie