Rij wachtenden bij het Sleeuwijks kerkje
Rij wachtenden bij het Sleeuwijks kerkje Hannie Visser-Kieboom

(Update) Ruim 1500 vrijwilligers zoeken mee naar vermiste Yoran Krol (16) uit Sleeuwijk

13 januari 2024 om 14:10 Overig

SLEEUWIJK Een overweldigende opkomst zaterdag bij de zoektocht naar sinds vlak voor Kerst vermiste Yoran Krol (16). Zo’n 1500 vrijwilligers zoeken naar de jongen. Ze zijn afgekomen op de oproep voor een grote zoekactie, die de familie van de tiener deed. De actie wordt gecoördineerd door het Coördinatie Platform Vermissing uit Urk in samenwerking met de politie en familie. 

De woordvoerder van het Coördinatie Platform Vrijwiilllilgers uit Urk laat weten dat het aantal vrijwilligers dat zich aanmeldde om mee te zoeken vele malen hoger is dan verwacht. Zelf schatte ze in dat drie- tot vierhonderd mensen zich zouden inschrijven, maar dat werden er meer dan vijftienhonderd. De veiligheidshesjes waren dan ook al snel op, maar werden door de gemeente Altena weer aangevuld na een oproep aan bedrijven. Ook burgemeester Lichtenberg kwam de vrijwilligers zaterdagmorgen een hart onder de riem steken. Ook zorgde de gemeente voor parkeerwachten om de verkeersdrukte langs het Kerkeinde in goede banen te leiden. 

Door de hogere opkomst van vrijwilligers, moesten mensen uren in de rij staan voor de inschrijving, een veilligheidshesje en prikstok. Na inschrijving kregen ze een zoekgebied toegewezen, dat zich uitstrekte vanaf de Merwedebrug tot zo’n 25 tot 30 kilometer verder stroomafwaarts. Het zoeken gebeurde in groepjes van vijf tot tien mensen. Na de vermissing van Yoran Krol in de nacht van 24 december werd zijn fiets teruggevonden op de Merwedebrug. Vrijdag werd bekend dat zijn jas was teruggevonden in de rivier in de buurt van Papendrecht. 

De vrijwilligers die mee willen zoeken, kregen tijdens het wachten koffie en soep. Omwonenden zorgden vanuit het Sleeuwijks kerkje voor die koffie. Ook de soep werd verzorgd door vrijwilligers en toen deze op was, werd deze aangevuld door horecagelegenheden uit de omgeving. Pas in de middag na een uur of twee, werd de rij wachtende vrijwilligers korter. De zoekactie zelf ging door totdat het donker werd. Het Coordinatie Platform Vrijwilligers was met achttien vrijwilligers paraat, ze coördineren vaker landelijke zoekacties bij vermiste personen. Zoals naar negen-jarige Gino van der Straeten in Kerkrade, hij bleek te zijn vermoord. Zoekacties worden nooit zelf opgezet, maar altijd in samenspraak met politie en familie.

Zoeken langs de rivier bij Werkendam
Het zoekgebied is verdeeld in diverse gebieden
Inschrijven bij het Coordinatie Platform Vermissing
Sommige vrijwilligers stonden ruim twee uur in de rij
Oeken in de grienden langs de rivier richting Dordrecht

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie