Chanoeka in de Dijksynagoge
Chanoeka in de Dijksynagoge stichting Dijksynagoge

CHANOEKA IN DE DIJKSYNAGOGE

zaterdag 9 december 2023 14:00 tot zondag 10 december 16:00

Twee Joodse feesten die niet in de Thora beschreven worden zijn Poerim en Chanoeka. Tijdens Poerim wordt de wonderbaarlijke geschiedenis van koningin Esther herdacht, het verhaal dateert vermoedelijk uit de vierde eeuw voor gewone jaartelling. Chanoeka is het feest van de inwijding van de Tempel. Het wordt gevierd ter herinnering aan de heugelijke dag dat de Makkabeeën de Tempel in Jeruzalem opnieuw inwijdden, nadat zij de Syriërs verslagen hadden, in het jaar 165 voor de gewone jaartelling. Voor deze herinwijding had men olie nodig. De menora (zevenarmige tempelkandelaar) moest ontstoken worden. Volgens het verhaal konden de Joden slechts één kruikje bruikbare olie vinden, genoeg om de menora één dag te laten branden. Door een wonder brandde de menora echter acht dagen lang. En het kostte acht dagen om nieuwe, reine olijfolie te persen. Chanoeka begint dit jaar op 7 december en eindigt op 15 december. Tijdens de speciaal hiervoor georganiseerde Open Dagen kunt een bescheiden verzameling van Chanoekia ’s bewonderen: dat zijn kandelaars die speciaal voor Chanoeka bedoeld zijn, in allerlei soorten en maten. En er valt ook wat te eten, wat traditioneel erbij hoort! Belangstellenden zijn van harte welkom op zaterdag en zondag 9 en 10 december van 14.00 – 16.00 uur. Dijksynagoge Sliedrecht, Rivierdijk 51. Meer informatie: info@dijksynagoge.nl

Locatie