Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Hebben hormonen invloed op je nagels?

23 november 2020 om 15:00 Beauty & Lifestyle

SLIEDRECHT Zijn hormonen funest voor kunstnagels? Hormonen zouden lifting veroorzaken en kunstnagels zouden spontaan afvallen door hormoonschommelingen. Is er een medische verklaring voor of is het een broodje aap-verhaal? 

Hormonen hebben absoluut een effect op nagels. Hormonen zijn lichaamseigen stofjes die allerlei processen in ons lichaam regelen, zoals de stofwisseling (metabolisme), spijsvertering, humeur, seksualiteit en voortplanting. Als het goed is, zijn onze hormonen in balans: we hebben precies die hoeveelheid in ons bloed die nodig is voor normaal functioneren. 

Als er iets verandert in ons lichaam, veranderen ook onze hormoonspiegels. Belangrijke oorzaken van een hormonale verandering zijn: zwangerschap, overgang en de behandeling van overgangsklachten, vruchtbaarheidsbehandeling, schildklierproblemen, kanker (en de behandeling ervan) en chronische stress. Veranderingen in de hormoonhuishouding, hebben effect op de nagelvorming. Ze kunnen de nagelplaat droger, poreus of breekbaar maken.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner Beautyweb. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Beauty & Lifestyle.

HORMOONVERANDERINGEN De toestand van de nagelplaat is cruciaal voor de hechting van kunstnagelproducten. Op een vette nagelplaat hechten gel en acryl slechter dan op een droge nagelplaat. ,,Als je altijd problemen had met lifting vanwege vettige nagels, dan kunnen je nagelplaten door de hormonenverandering juist het perfecte werkoppervlak voor kunstnagels worden”, vertelt wetenschapper Doug Schoon. ,,Ook het tegenovergestelde komt voor: als je in het verleden nergens last van hebt gehad, kun je door hormonale veranderingen juist last krijgen van lifting.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Als je zwanger bent, dan moet je juist sneller terugkomen om de snelle nagelgroei bij te houden. - Getty Images/iStockphoto

MENOPAUZE OF ZWANGERSCHAP Wanneer je echt wilt weten of de hormonen de oorzaak zijn van de nagelverandering, bedenk dan hoe lang de hormonale verandering aan de gang is. Als die verandering vier tot zes maanden eerder begonnen is dan de veranderingen in de nagelplaat, en er zijn geen andere oorzaken te vinden, dan kan het goed door de hormonen komen. Zijn de nagels droger of brozer geworden door de menopauze, dan kun je de nabehandeling een week uitstellen omdat de nagels langzamer groeien en het product langer hecht op het droge nageloppervlak. Als je zwanger bent, dan moet je juist sneller terugkomen om de snelle nagelgroei bij te houden.

Nagels vallen dus niet spontaan af door hormonen en zeker niet op zo’n korte termijn. De veranderingen gaan altijd geleidelijk, niet plotseling en dramatisch.

Wat is Beautyweb?
‘Beauty’ is natuurlijk een zeer breed begrip, reden waarom BeautyWeb is onderverdeeld in een zevental hoofdgroepen: Nagels, Make-up, Huid, Voeten, Haar, Gezondheid en Voeding. Binnen elke hoofdgroep komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan de orde waar de belangstellende bezoeker onmiddellijk zijn of haar voordeel mee kan doen. Dit gaat van behandelmethoden en nieuwe producten via praktische tips en adviezen naar opvallende nieuwtjes uit binnen- en buitenland, een agenda van beurzen en evenementen op beautygebied en een forum, waar men met alle vragen en problemen op het gebied van schoonheid en uiterlijke verzorging terecht kan.

Wie belangstelling heeft voor alles wat te maken heeft met uiterlijke verzorging vindt een schat aan direct bruikbare informatie op de site www.beautyweb.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie