Anja van der Starre vertelt over de Merwedegijzelaars en de Sliedrechtse struikelstenen, zo vlak voor 4 en 5 mei en 16 mei (toen in 1944 de razzia plaatsvond) weer bijzonder actueel.
Anja van der Starre vertelt over de Merwedegijzelaars en de Sliedrechtse struikelstenen, zo vlak voor 4 en 5 mei en 16 mei (toen in 1944 de razzia plaatsvond) weer bijzonder actueel. Hof van Sliedrecht

Diep onder de indruk van oorlogslezing

27 april 2018 om 15:40 lokaal Deel je nieuws

In Hof van Sliedrecht werd afgelopen dinsdag een bijzonder interessante lezing gegeven.

U heeft vast gelezen dat de Duitse kunstenaar Günter Demnig, de bedenker en maker van de zogenoemde Stolpersteine die herinneren aan naar nazi-Duitsland gedeporteerde en daar omgekomen of vermoorde oorlogsslachtoffers, vandaag en morgen in Sliedrecht is. Op verzoek van de lokale Stichting Struikelstenen Sliedrecht legt hij stenen op de Rivierdijk en de Molendijk, op de Stationsweg, de Parallelweg en in de Hugo de Grootstraat. Op de plek waar vroeger - ten tijde van de Tweede Wereldoorlog - respectievelijk de Joodse familie Den Hartog, Arie de Kluijver, Teunis Ceelen, Pieter van Hemert en de kinderen Bertje en Marleentje Sanders woonden of, in het laatste geval, waren ondergedoken. De Kluijver, Ceelen en Van Hemert waren Merwedegijzelaars, jongemannen die op 16 mei 1944 het slachtoffer werden van een Duitse vergeldingsactie. Zoals nog veel meer mannen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar. Anja van der Starre weet alles van deze razzia. Haar vader was een Merwedegijzelaar. Hij keerde levend terug, maar was de rest van zijn leven fysiek nooit meer de oude. De pijnlijke herinneringen tekenden hem ook mentaal, al stond hij positief in het leven, zo vertelde zijn dochter dinsdagmiddag 24 april aan ongeveer bewoners vijftig tot zestig bewoners van Hof van Sliedrecht en Sleijeborgh. Van der Starre verzorgde in de recreatiezaal van eerstgenoemde seniorenresidentie (beide gelegen aan de Lijsterweg) een bijzondere interesante lezing over een heftige, trieste oorlogsgebeurtenis waar ze alles over te weten kwam nadat ze in 2005 in het Duitse plaatsje Walbeck de zoutmijn had bezocht waar haar vader tezamen met andere gijzelaars te werk was gesteld. Ze startte een website als Digitaal Monument waarop inmiddels liefst 275 Merwedegijzelaars een passend eerbetoon hebben gekregen. In 2010 kwam een boek uit en ze zet zich ook in voor de lokale struikelstenenstichting, De bewoners waren diep onder de indruk tijdens en na de lezing.

advertentie
advertentie