Collectes vandaag de dag

15 oktober 2021 om 09:49 Lokaal Deel je nieuws

De mogelijkheid zit erin dat, ongeveer 30 keer per jaar, iemand bij u aanbelt met een collectebus in zijn hand. Collecteren is nog steeds keihard nodig, want de meeste organisaties krijgen geen overheidssubsidie. Ze zijn dan ook geheel afhankelijk van de financiële steun van donateurs, sponsors, legaten, collectes, etc. Sommige mensen vragen zich af, wat er zo leuk is aan collecteren. Voor mij is de hoofdzaak dat je iets kunt betekenen voor de betreffende doelgroep. Elk jaar is het wederom een uitdaging om zoveel mogelijk geld op te halen. Ook niet onbelangrijk is de reden, dat ik het leuk vind om te collecteren, omdat je veel mensen leert kennen uit Sliedrecht. Soms komen er hele leuke verhalen los, als je openstaat voor een klein gesprekje. Mensen vragen mij, wat er met het geld gedaan wordt. Een groot gedeelte van het geld wordt gebruikt voor onderzoek, voorlichting, zorg, etc. Nadat de opbrengst is ingeleverd, dan krijg je na een aantal weken te horen, hoeveel je hebt opgehaald en dan is het fijn, als het bedrag hoger is dan het jaar ervoor. Mensen vragen ook waarom de collectanten vaak onder het avondeten komen. Het antwoord is simpel: Dan zijn de meeste mensen thuis. En het avondeten kan variëren tussen 17.00 en 20.00 uur.

En we willen niet in het donker bij u aanbellen. Dus neemt u ons dit absoluut niet kwalijk. Komt het niet uit, dan komen wij gerust later terug. Als we het maar weten. Persoonlijk doet het collecteren mij ook wat. Het geeft me een kick om met frisse moed het jaar erop te zeggen, dat ik natuurlijk weer meedoe. Collecteren is hoofdzakelijk een vrouwending. Maar liefst acht op de tien collectanten zijn vrouwen, dus hulde aan de mannen die meedoen. Het is heel belangrijk, dat de coördinator van de collecte voldoende collectanten weet te verzamelen om de wijken, die de collectant loopt, niet te groot te maken. In mijn geval loop ik diverse wijken, om te voorkomen dat men zegt: Kijk, daar heb je haar weer! Dus iedereen die een aantal uurtjes overheeft voor het goede doel, meld je aan bij een organisatie, die dringend collectanten nodig heeft. Wij kunnen héél goed nieuwe collectanten gebruiken. Het kost maar een paar uurtjes per collecte en werkelijk, je krijgt er zoveel voldoening voor terug. Daar kan geen enkel psychologisch boek tegenop. Mijn motto is:

HET GAAT NIET OM WAT U GEEFT, MAAR DAT U GEEFT.

Tip voor de collectanten: Probeer als iemand niet thuis is, om nog een keer langs te gaan.

Belangrijke tip voor de mensen thuis: Zet aan het begin van het jaar een potje neer, met wat los geld erin. U hebt gelezen, dat er maximaal maar 30 muntjes in het potje hoeven te komen. Als u meer muntjes in het potje stopt, dan houdt u misschien aan het eind van het jaar wel wat over, zodat het gelijk een klein spaarpotje wordt.

Als u niets in de bus wilt doen, verzin geen smoesjes, daar kopen de collectanten niks voor en kost alleen maar tijd. En dan nog iets kleins: Geen oude en/of buitenlandse munten, daar kunnen de organisaties ook niet mee uit de voeten.

Tot slot wil ik oprecht een ieder bedanken voor het geld, dat u dit jaar in de bus heeft gedaan, of modern via de QR code gedoneerd heeft. Daar krijgt u van mij een brede glimlach voor terug.

Bedankt namens veel collectanten.

advertentie
advertentie