Afbeelding
BDU Media

Bloemen voor een liefdevol, persoonlijk afscheid

1 oktober 2021 om 22:05 Het laatste afscheid

GORINCHEMHet afscheid van een dierbare is een van de moeilijkste en ingrijpendste momenten in het leven. Dat begrijpt Carolien Verdonk als geen ander. Als zelfstandig afscheidsbloemist runt zij aan het Eind in Gorinchem haar bedrijf Afscheidsbloemen Gorinchem.

door Eline Lohman

Carolien Verdonk is al meer dan 26 bloemist. Zij heeft altijd een bloemenzaak in de binnenstad van Gorinchem gehad, Distel en Mirt, maar richt zich nu volledig op het rouwwerk. Dat is haar grote passie, vertelt Carolien, die zich ook wel ‘kunstenaar in afscheidsbloemen’ noemt. ,,Bij Distel en Mirt verkocht ik allerlei soorten boeketten, waaronder afscheidsbloemen. Op een gegeven moment ben ik me helemaal op dat laatste gaan richten en daarmee ben ik een andere tak van sport gaan doen. Ik ben gespecialiseerd in persoonlijke boetten voor uitvaarten.”

Dat persoonlijke komt helemaal terug in de boeketten van Carolien. ,,Deze rouwboeketten worden op de persoon gemaakt. Ik vraag de familie waar hij of zij van hield, wat de favoriete bloemen waren en soms zit er ook iets dat van de overledene was in het afscheidsboeket om het nóg persoonlijker te maken. Een rouwboek anno 2021 is echt niet meer standaard.”

Recent is Carolien met haar bedrijf naar het Eind verhuisd. Ze merkt dat er veel vraag is naar afscheidsbloemen. ,,Ik heb elke dag wel twee besprekingen voor afscheidsbloemen. Er is ook steeds meer aandacht voor rouwboeketten vandaag de dag. Dat vind ik mooi, want zo’n boeket kan nabestaanden echt troost geven; ze kunnen helpen bij de rouwverwerking. Het is ook mogelijk om zelf een afscheidsboeket te komen maken in mijn pand op het Eind.”

Het kan dan om van alles gaan: bloemen voor op de kist, bloemen voor naast de kist, versiering van lijkwades, urn-versieringen, afscheidsboeketten/ rouwboeketten, troostboeketten en bloemen voor natuurbegraafplaatsen.

Carolien is blij dat zij de stap heeft gemaakt om zich alleen maar met afscheidsbloemen bezig te houden. ,,Afscheidsbloemen zijn mijn passie. Het is altijd weer een uitdaging bloemstukken te maken met bloemen en natuurlijke materialen die symbolisch zijn voor het leven van de overledene. Echt fijn als ik daarin slaag en daarmee een bijdrage lever aan een bijzonder afscheid. Het is belangrijk dat het een goed afscheid wordt, dat recht doet aan de persoon die is overleden en waaraan mensen straks mooie herinneringen bewaren. Mooi dat ik daar aan bij kan dragen met bloemwerk op maat. De stijl kan traditioneel klassiek,of juist hip of modern worden, maar altijd met passie, gevoel en liefde gemaakt voor de overledene.”

Afscheidsbloemen Gorinchem  

Eind 28,  4201CR Gorinchem

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie