Hans Kamsteeg: ,,Kapper zijn is een passie, dat ben je vanuit je wezen.”
Hans Kamsteeg: ,,Kapper zijn is een passie, dat ben je vanuit je wezen.” Kapsalon Kamsteeg

‘Een kapper is een klantenbinder, ook als het gaat om trends’

24 mei 2023 om 16:30 Lifestyle

HARDINXVELD-GIESSENDAM Het knippen van het kapsel van dames en heren is nog echt een ambacht. Gelukkig, want zo kunnen mensen helemaal meegaan in de trends van het moment. Zoals het wat langere haar, dat zowel bij dames als heren weer terug van weggeweest is.

Door de jaren heen zijn er enorme trends te zien geweest bij kapsels. Neem nu het herenvak: dat heeft een grote boost gekregen. Waar de belangstelling voor herenkapsels eerst een beetje ondergesneeuwd werd door dameskapsels, die als het belangrijkst werden gezien, is dit nu heel anders. De herenkapsels mogen er ook zeker zijn en dat al jarenlang: sinds een jaar of vijftien heeft het herenvak een immense transformatie ondergaan. 

KAPPER IS KLANTENBINDER

Door de opkomst van de mancaves, mannenweekenden en barbecueën is het mannelijke beeld versterkt en dat is terug te zien in de haardracht van heren. Baarden zijn helemaal hip en zowel hierbij als bij de kapsels worden steeds meer verschillende technieken gebruikt. Dat is belangrijk, want zeker bij korte kapsels moet een kapper wel weten wat hij of zij precies moet doen en dat geldt ook voor het trimmen van een baard. Dan komt het echt aan op techniek.

Na jaren van kortere lengtes worden de dameskapsels nu weer wat langer, net als bij de heren overigens. Dat weet Hans Kamsteeg van Kapsalon Kamsteeg in Hardinxveld-Giessendam als geen ander. ,,Er zijn mooie ontwikkelingen geweest en nog steeds gaande in het kappersvak. De branche staat nooit stil. Je moet er als kapper voor zorgen dat je op de hoogte bent van de nieuwste trends. Kapper zijn is een passie, dat ben je vanuit je wezen. Van daaruit bouw je iets op, waardoor je een klantenbinder bent. Ook als het gaat om trends.”

TRENDS IN HAAR

Dat bepaalde trends steeds weer terugkomen, is inherent aan het kappersvak, volgens Kamsteeg. De langere haarlengtes waren er bijvoorbeeld al in de jaren zestig. ,,We willen steeds wat anders als het gaat om kapsels. Op de langere termijn komen bepaalde trends steeds terug. In de jaren negentig zagen we veel uniseks kapsels: zowel mannen als vrouwen wilden dezelfde, wat kortere kapsels.” 

Vandaag de dag is dat anders, ziet de kapper: ,,Mensen willen meer onderscheidende kapsels. Juist door voor iedereen een persoonlijk kapsel te maken, is het beheersen van specifieke knip- en kleurtechnieken van belang. Vakmanschap staat nog altijd voorop en dat blijft denk ik ook zo. Net als bij ieder ander ambacht. Want dat is het kappersvak zeker: nog echt een ambacht. Daarbij worden steeds meer natuurlijke producten gebruikt: zonder chemische stoffen, zodat de producten niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook verzorgend zijn voor het kapsel.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Kapsalon Kamsteeg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie