Germa woonde aan de Dwarssteeg om het buurtschap Kille bij Nieuwendijk
Germa woonde aan de Dwarssteeg om het buurtschap Kille bij Nieuwendijk Hannie Visser-Kieboom

Wat weten we over de verdwijning van Germa van den Boom?

22 oktober 2022 om 09:15 Achtergrond

NIEUWENDIJK De zaak Germa van den Boom in een notendop: in het weekend van 27 juli 1984 is de 19-jarige Nieuwendijkse voor het eerst een weekend alleen thuis. Na een stapavondje in Gorinchem raakt zij vermist. Ze lijkt van de aardbodem verdwenen. Niemand verneemt meer iets van haar. Germa zou nu 57 jaar oud zijn; ze wordt al 38 jaar gemist. 

Door Alex Monster

Wie is Germa en wat weten we van dat laatste weekend? 

Germa woont in 1984 op de Dwarssteeg 7 in Nieuwendijk, samen met haar vader, moeder en haar 15-jarige broer Adriaan. Germa’s vader is actief als ouderling. Ook voor Germa is het geloof belangrijk. Ze is actief in de kerk en is bewust bezig met haar geloof. Germa heeft ook een oudere zus, de 22-jarige Conny. In het weekend van de vermissing bevalt Conny van haar eerste kindje. Germa is blij dat ze voor het eerst tante is.

De Nieuwendijkse is net gezakt voor haar eindexamen atheneum op de Christelijke Scholengemeenschap Oude Hoven in Gorinchem. Ze laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en wil het eindexamenjaar overdoen. Ooit wil ze medicijnen studeren. 

Germa staat bekend als een gezellige en spontane meid. Sinds een paar maanden heeft ze verkering met Marco, aan wie ze in de week van haar verdwijning nog een liefdesbrief schrijft. Ze kickbokst bij sportschool Body Gym in Sleeuwijk en staat middenin het leven. 

In de weken voor de verdwijning werkt Germa in Marjans boetiekwinkeltje, annex VVV-kantoor aan de Vissersdijk 14 in Woudrichem. Ze heeft plezier in het werk, maar ze wil vakantiewerk in bejaardenhuis ‘Goezate’ in Werkendam gaan doen. Maandag 30 juli 1984 moet Germa beginnen. Ze komt nooit opdagen in Goezate. 

WEEKEND VAN DE VERMISSING Voor het eerst in haar leven is Germa vanaf vrijdagochtend 27 juli 1984 alleen thuis. Haar ouders en jongere broer Adriaan zijn naar Hengelo om daar een weekend bij familie te blijven. Germa’s oudste zus Conny woont samen met haar man Henk en bevalt dus van hun eerste dochter.

Die vrijdag werkt Germa bij Marjans boetiek, maar ze sluit eerder af omdat er niets te doen is. Ze gaat die avond nog bij vriendinnen langs, maar blijft niet lang. Op haar omafiets gaat ze naar huis. Tot ongeveer 00.30 uur horen de buren dat Germa muziek draait in haar slaapkamer.

Op zaterdag moet Germa weer werken bij Marjans boetiek. In de avond gaat Germa bij haar opa en oma op visite, waar ze trots vertelt dat ze tante is. Rond 18.20 uur haalt Germa vleeswaren op bij haar oom Govert, die slager is. Van daaruit gaat ze naar de melkboer, ook familie van Germa. Ze gaat vervolgens ook nog langs haar oom Arie en tante Lena waar ze rond 19.00 uur weggaat. Om 20.00 uur belt Germa haar vriend enthousiast op om te vertellen over de geboorte van haar nichtje.

Later die avond gaat Germa met haar vriendinnen uit in de ‘Meddox’ en ‘Carrousel’ in Gorinchem. Deze twee bars zitten in dezelfde straat. De vriendinnen halen Germa rond 21.30 uur op bij haar woning. Rond 22.00 uur zijn ze in de Meddox, waar ze nog een vriendin tegenkomen. Germa draagt een lichtgrijze overall, rode kunstlederen riem, een zelfgebreid crèmekleurig (gaten)truitje en zwarte hoge linnen schoenen. Ze heeft verder een lichtgroen jasje bij zich en draagt grote oorbellen.

Tijdens het stappen komt de Nieuwendijkse ook haar buurjongen tegen. Ze vraagt aan hem of ze met hem mee kan rijden, omdat haar vriendinnen eerder naar huis willen en zij nog even wil blijven. Germa zegt tegen haar vriendinnen dat ze met haar buurjongen mee naar huis kan rijden en dat zij daarom niet om hoeven te rijden om haar thuis te brengen. 

Germa vertelt dat ze het best een beetje eng vindt om alleen thuis te zijn

Rond 01.30 uur wil de buurjongen naar huis. Hij haalt Germa op in de Meddox, waar zij met één van haar vriendinnen aan het dansen is. In de auto van de buurjongen rijden ze naar huis, een ritje van ongeveer tien tot vijftien minuten. Germa vertelt dat ze het best een beetje eng vindt om alleen thuis te zijn. Een buurvrouw heeft namelijk de woensdag daarvoor nog een vreemde man in de tuin van familie Van den Boom zien lopen. De buurjongen zegt dat Germa meteen een gil moet geven als er iets is. Hij gaat toch nog niet naar bed. 

Germa vertelt hem verder dat ze die zondag om 10.00 uur naar de kerk gaat, ondanks het late stapavondje. Haar oma is ook in de kerk. De buurjongen zet Germa af voor de inrit van haar woning, waarna hij doorrijdt naar zijn eigen huis. Hij ziet zijn buurmeisje nog wel naar haar woning lopen, maar wacht niet tot ze binnen is. Getuigen zien omstreeks 02.15 uur dat de lichten in de woonkamer van de familie Van den Boom aan zijn. Die nacht is de opening van de Olympische Spelen in Los Angeles op televisie. 

Hoewel Germa die zondag naar de kerk zou gaan, verschijnt ze daar niet. Verschillende familieleden bellen naar Germa’s huistelefoon, maar niemand neemt op. Op verzoek gaat de buurman even bij de woning kijken, maar hij ziet niets bijzonders. Germa is er niet. Die avond bellen de ouders van Germa meermaals naar huis, maar de telefoon blijft onbeantwoord. 

Op maandag 30 juli rond 07.00 uur probeert Germa’s moeder haar dochter te pakken te krijgen, maar wederom tevergeefs. Op verzoek van moeder klimt een buurman via een raam de woning in om te kijken of Germa aanwezig is. In de keuken ziet hij een afdruiprek staan met wat kopjes, een bierpul (een mosterdglas) en een pannetje. In het aanrecht ligt wat afwasschuim en een zilverkleurig (boterham)mesje. In de woning treft de buurman verder niets bijzonders aan. Wel ziet hij dat alle bedden -dus ook het bed van Germa- opgemaakt zijn. Van de 19-jarige vrouw ontbreekt ieder spoor.

VRIJWILLIG OFMISDRIJF Omdat een aantal kledingstukken weg is, veronderstellen rechercheurs dat Germa weggelopen is. Ze denken niet meteen aan een misdrijf. Diverse getuigen verklaren echter dat Germa nooit zou weglopen, zeker niet nu ze net tante is geworden en erg verliefd is.

Nadien treft de politie diverse sporen aan in de woning die erop wijzen dat sprake is van een misdrijf. De achter- en voordeur zijn op slot. De voordeur zit tevens op de knip. Ze treffen geen sporen van braak aan. De laatst aanwezige moet de woning dus via de achterdeur hebben verlaten, waarna die persoon die deur vanaf de buitenzijde sluit. Familie Van den Boom heeft twee sleutels. Hiervan is één sleutel bij de ouders en de andere dat weekend door Germa in gebruik. 

De fiets van Germa staat afgesloten op de plaats achter de woning. Ook de fietssleutel is weg. Normaal gesproken zet Germa de fiets in de schuur. Moeder ziet dat de afwas er nog staat, zoals een glas, een braadpan, een bord en bestek. Moeder had vlees voor zaterdag en vis voor zondag klaargelegd. In de braadpan zit nog een klein beetje vlees en de vis ligt nog in de koelkast. 

Op dinsdag 7 augustus 1984 start de technische recherche het forensisch sporenonderzoek. De rechercheurs vinden kras- en verfsporen op de keukenvloer en keukenkast, kennelijk afkomstig van de keukenstoelen. Volgens de reconstructie moeten die stoelen met kracht over de vloer zijn bewogen. De technische recherche vindt enkele dactyloscopische sporen (vingerafdrukken) en bloedsporen. Volgens de politie is er bloed (DNA) aanwezig dat niet te verklaren valt. 

In de woning en in de kamer van Germa treft het onderzoeksteam sporen van geweld aan. Germa’s slaapkamer is verder ordelijk. Op haar kamer vinden de rechercheurs het verdiende vakantiegeld uit de boetiek. De krultang en tandenborstel van Germa liggen op het aanrecht. 

Vader Van den Boom meldt bij de politie dat hij buiten bij de achterdeur bloedsporen ziet. Die ziet hij die maandag bij thuiskomst. De rechercheurs zien inderdaad enkele vlekken, maar volgens hen is het geen bloed.

Germa’s ouders ontdekken verder dat enkele voorwerpen verdwenen zijn, zoals een bloemenvaas, een pannenlap, een broek, twee damesslips, een paar sokken, een nachthemd, een schoudertas, een portemonnee, een fiets- en een huissleutel, een halsketting, een armband, een gouden ring, een dameshorloge en oorbellen. De spulletjes komen nooit boven water. Door de jaren heen heropent de politie verschillende malen het onderzoek naar de verdwijning van Germa. In totaal resulteren de acties in zo’n 140 projecten, zoals buurtonderzoeken, zoekacties, het afnemen van getuigenverhoren en het uitlopen van meer dan 1500 tips.

Veel informatie heeft betrekking op de plek waar Germa begraven zou liggen. De Rijkspolitie te water zoekt diverse wateren af in de omgeving. De agenten maken gebruik van dreggen die ze over de bodem halen en tasten de ondergrond af met een prikhaak. Een politiehelikopter zoekt de omgeving van Germa’s woning af. Ook zet de recherche infrarood scanners in, die het gebied rond de woning vanuit de lucht afspeuren. 

Een ME-peloton zoekt de naaste omgeving van de woning af, alsmede nabije grienden. Ook inwoners helpen mee in de zoektocht naar Germa. Zo probeert een werkgroep ‘verdwijning van Germa van den Boom’ hun dorpsgenoot ‘thuis’ te brengen.

Via een schoolproject benadert de politie medeleerlingen en leerkrachten van Germa. De contacten via Germa’s werkadres liggen onder de loep. Zo is er informatie dat een vertegenwoordiger meerdere keren is gezien bij de boetiek. Germa zou ook een heleboel oorbellen van hem hebben gekocht. De politie verhoort deze vertegenwoordiger.


De donderdag voorafgaand aan haar verdwijning heeft Germa een man van middelbare leeftijd in de winkel, waarmee zij over privézaken spreekt. De man koopt oorbellen voor zijn dochter, die ongeveer dezelfde leeftijd heeft als Germa. De man vertelt dat hij nogal eenzaam is. Germa vertelt dat ze dat wel begrijpt omdat zij het komende weekend alleen is. Germa heeft een fijn gesprek met de altijd onbekend gebleven man. 

In de media verschijnen berichten dat de politie een foto van een man heeft gevonden in Germa’s portemonnee. De informatie klopt niet. De foto ligt tussen andere papieren op Germa’s kamer. Het wordt niet duidelijk wie de man op de foto is. Verder worden gevonden sporen vergeleken met dat van familieleden en een aantal personen uit de naaste omgeving van Germa. Ook dat levert niets op. 

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is tot aan zijn dood een van de kartrekkers in de verdwijningszaak. Samen met collega’s als Kees van der Spek en Chantal van Schuylenburch stopt hij ongelooflijk veel manuren in de zaak. Zijn televisieafleveringen en reconstructies in het televisieprogramma ‘Peter R. de Vries misdaadverslaggever’ maken veel los in Nieuwendijk, maar de gouden tip blijft uit. Germa is weg en blijft weg. Tot op de dag van vandaag. Wie helpt om de Nieuwendijkse thuis te brengen?

Heb je informatie over de verdwijning van Germa van den Boom? Mail of bel dan met de Peter R. de Vries Foundation: www.peterrdevries.nl of tip@peterrdevries.nl. Wil je liever contact hebben met Hannie Visser-Kieboom en Alex Monster, de schrijvers van dit artikel? Mail dan naar h.visser@bdu.nl of a.monster@bdu.nl.

Meer weten? Lees dan ons complete dossier met al het nieuws en de achtergronden over de vermissing van Germa van den Boom.

Germa
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie