Afbeelding
Soli Deo Gloria

Concert van jubilerend Soli Deo Gloria

2 oktober 2019 om 10:06 Activiteiten

SLIEDRECHT COV Soli Deo Gloria bestaat dit jaar 100 jaar. Het hoogtepunt van de jubileumactiviteiten komt op zaterdag 12 oktober. Onder leiding van dirigent Danny Nooteboom wordt het stuk Die Schöpfung van Joseph Haydn uitgevoerd door solisten, koor en het orkest New Symfonics. Solisten zijn: Elise van Es, sopraan; Pieter Hendriks bas/bariton; Jeroen de Vaal, tenor; André de Jager klavecimbel.

Die Schopfung: stevig thema, maar met een opbeurende toon: het is betrekkelijk kort (100 minuten ) en daarbinnen zijn veel afwisselingen en snelle overgangen te horen. Afwisseling tussen 3 zangsolisten en het koor, maar ook delen waarbij solisten en koor met elkaar verweven worden. Ook veel variatie binnen de begeleiding door het orkest waarbij veel blaasinstrumenten als trompetten en hoorns te horen zijn. Het begint in een geheimzinnige sfeer met daarna een spectaculair deel over het ontstaan van het licht en de aarde. Waarna het hele scheppingsverhaal in zes dagen volgt. Ondanks het 'zware' thema zorgen de vele wisselingen voor een opbeurende, bijna lichte sfeer.

(Papa) Joseph Haydn (1732 – 1809): is voor een groot deel van zijn leven in dienst geweest van een vorst in Oostenrijk. Hij schreef meer dan 100 symfonieën en veel strijkkwartetten. Door vele componisten en muzikanten werd hij als een vaderfiguur gezien. Vandaar de bijnaam papa. Toen zijn broodheer, vorst Nicolaas, stierf moest Haydn opnieuw beginnen en ging hij naar Londen. Daar kreeg hij een tekstboek in handen dat gebaseerd was op het Bijbelse scheppingsverhaal. Hij werkte dat uit tot die Schöpfung, dat in 1798 gereed kwam en direct al met zeer groot enthousiasme werd ontvangen .

Het concert wordt gegeven in de Grote Kerk in Sliedrecht, Kerkbuurt 131 op zaterdag 12 oktober. Zaal open om 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Er is een pauze.

Kaarten kosten € 25,- en zijn ook vooraf te bestellen bij de leden en via www.cov-solideogloria.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie