Filmfestival in Baggermuseum

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

SLIEDRECHT- Het Nationaal Baggermuseum vertoont op zaterdag 15 maart zeven spectaculaire films uit eigen archief. Er wordt gestart om 11:00 uur met prachtige beelden van de sleephopperzuiger 'Queen of the Netherlands'. Ook worden er niet eerder vertoonde beelden over de glorie van de Nederlandse zeesleepvaart getoond, met onder meer de 'Witte Zee'.

Indrukwekkend is de film over het ontstaan van het Panamakanaal; toen de Amerikanen het werk van Ferdinand de Lesseps overnamen waren 25.000 mensen bezweken aan de arbarmelijke omstandigheden waaronder gewerkt moest worden. Het Panamakanaal werd in 1914 in gebruik genomen. Vanaf 13:50 zien bezoekers een dijk gebouwd worden met menskracht in Bangladesh. Sleephopperzuigers varen het water wit bij het maken van de toegangsgeul voor mammoet schepen bij Europoort., het opspuiten van Maasvlakte 1 en de aanleg van de pieren bij Hoek van Holland.

Hierop volgt een film over de aanleg van Maasvlakte 2, het maken van de kademuren inclusief fraaie animatiebeelden. Rond 16:30 uur start de laatste film van de middag; het maken van een haven in Abu Dhabi. Tijdens de pauze worden in de koffiekamer foto's vertoond van baggerwerktuigen vroeger en de bedrijven van Boskalis Westminster, W.J. Kalis Wzn, K.L. Kalis en Zonen en Zanen & Verstoep. Het volledige programma met aanvangstijden is te vinden op www.baggermuseum.nl.

advertentie
advertentie