Laat de koolmeesjes maar komen!
Laat de koolmeesjes maar komen! NME-centrum De Hooizolder

"Koolmees zoekt nestkastje"

Lokaal/Activiteiten Deel je nieuws

Het NME-centrum heeft dit jaar i.v.m. corona een THUISLES “Koolmees zoekt nestkastje” ontwikkeld in plaats van de les die op het NME-centrum gegeven zou worden. Die thuisles krijgt nu een vervolg:
Kinderen in de basisschool-leeftijd kunnen in de voorjaarsvakantie thuis een nestkastje in elkaar timmeren! Samen met “de groen-stagiaires van VSO “De Bleyburg” zijn 40 bouwpakketjes samengesteld. Na plaatsing van het berichtje op facebook waren er al snel 100(!) aanmeldingen! Daarna zijn de aanmeldingen op een wachtlijst gezet.
Op dit moment zijn die aanmeldingen ook gehonoreerd wat betekent dat er 126 pakketjes worden gemaakt.

Door de overlast in de laatste paar jaar is de aandacht voor de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups steeds meer gegroeid. Dit komt doordat bestrijdingsdiensten de grote vraag niet meer aankunnen, maar ook doordat gemeentes zich bewuster worden van de impact op het milieu, als er met chemische middelen gewerkt wordt. Chemische middelen beïnvloeden namelijk het ecosysteem in de eik en kunnen naast de eikenprocessierups, ook veel belangrijke insecten bestrijden. Er werd de afgelopen paar jaar daarom veel gezocht naar natuurlijke alternatieven, en daar kwam de koolmees in beeld! De koolmees is de op-een-na meest voorkomende vogelsoort in Nederland en eet de eikenprocessierups zowel met als zonder brandharen. Hierdoor is de koolmees een belangrijke bondgenoot van de mens in de strijd tegen de processierups geworden.

De koolmees is in Nederland uitgegroeid tot hèt symbool in de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. De koolmees is namelijk een grote liefhebber van deze rups en eet hem tijdens verschillende fasen van zijn levenscyclus. Steeds meer gemeentes en bedrijven zetten daarom ook nestkasten in, in hun strijd tegen de overlast van de eikenprocessierups. 
Maar in welke mate kan de koolmees de toenemende groei van de eikenprocessierups aan? Vooral in de periode dat de koolmezen hun jongen verzorgen, kan dit aantal redelijk oplopen. Een koolmezenjong eet gemiddeld namelijk zo een 400 rupsen per week. 

Een nest heeft gemiddeld zo’n 6-9 jongen, dus reken maar uit!
Ook dit jaar zal de gemeente de strijd aangaan met de eiken-processierups. De gemeente Sliedrecht gebruikt echter geen chemische bestrijdingsmiddelen.
De gemeente houdt in de gaten waar de rupsen voorkomen. Waar de kans op overlast groot is, worden nesten en rupsen weggezogen.

Maar de gemeente zet zich ook in voor de natuurlijke bestrijding van de eiken-processierups door vijanden van de eiken-processierups een handje te helpen. Vogels, insecten en vleermuizen eten de eitjes, larven, rupsen en vlinders van de eiken-processierups graag op.

Daarom zet de gemeente Sliedrecht dit jaar samen met het NME-centrum “De Hooizolder” een koolmeesjes-project op: “Koolmeesje zoekt nestkastje”.

Ouders/kinderen die zich hadden aangemeld kunnen het bouwpakketje in de voorjaarsvakantie ophalen bij NME-centrum “De Hooizolder”.
Ze krijgen dan een bouwpakketje, spijkers, èn een werkbeschrijving.
Natuurlijk zit in het pakketje ook informatie over het ophangen van het nestkastje, de eikenprocessierups (Hoe ziet die er uit?) en natuurlijk: “Hoe herken je nou een eik” om te leren wáár de kans groot is dat je op moet passen voor de eikenprocessierups als je buiten speelt.
In de info zit ook een kaart met daarop alle eiken die de Gemeente Sliedrecht beheert.

Vind je het wèl leuk om een nestkastje in elkaar te timmeren, maar lukt het je niet om het nestkastje thuis in de tuin op te hangen, geen nood: breng je nestkastje terug naar NME-centrum “De Hooizolder” en dan gaat de gemeente een goed plekje zoeken om jouw nestkastje op te hangen!
Je mag je nestkastje natuurlijk ook verven, versieren of je naam erop zetten. Wie weet zie je dan opeens je eigen nestkastje terug aan een boom in Sliedrecht!


Bent u zèlf op zoek naar een oplossing voor de overlast van de eiken-processierups voor uw omgeving? Dan is het ophangen van een nestkastje ALTIJD een goed idee. Vogels zoeken de tuin op voor veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. En die kunt u ze geven. Een goed geplaatste nestkast wordt een vaste stek voor het koolmeesje!
Alle info over nestkastjes vindt u op www.vogelbescherming.nl

advertentie