Weet u waar u deze afbeelding terug is te vinden?
Weet u waar u deze afbeelding terug is te vinden? Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (3)

19 februari 2021 om 08:36 Activiteiten

SLIEDRECHT Misschien heeft u ze zien glibberen in de Wilgenhof, Elzenhof of Populierenhof? Er zijn aardig wat mensen op pad gegaan om het zoekplaatje te vinden. Zo ook een voormalig medewerker van Banienoe. Hij herkende de door mij getoonde foto. Het betreft de gevelsteen van Object 192. Maar alleen wist hij niet aan welke gevel die bevestigd was, dus is hij samen met zijn echtgenote door de besneeuwde wijk gaan ronddolen. Op zijn zoektocht naar deze steen heeft hij zijn vrouw meerdere malen op moeten rapen uit de sneeuw. Maar ja, dat krijg je als niet goed kijkt waar je loopt. De gevelsteen heeft hij daar niet ontdekt, maar hij had wel iets van veel grotere waarde gevonden: Zijn huidige vrouw. Zij woonde namelijk voor haar trouwen in de Populierenhof.

Object 192 betrof de bouw van huurwoningen in deze wijk wist een van de oud-bouwvakkers mij te melden.

Maar waar is deze plaquette uit 1975 ingemetseld? Een aantal inzenders hadden het bij het rechte eind: Aan de zijgevel van Wilgenhof 34. Het is niet eenvoudig te vinden, want het zit net boven een bouwsel waar vuilnisbakken in kunnen staan. Bent u benieuwd waar het is. Steek dan vanaf de ingang van de Weresteijn het zebrapad over en loop in de richting van de dijk, dan is het vlak voor het kinderspeelplaatsje terug te vinden. Ook staat het logo van Banienoe erop, maar dat is wat verweerd.

Van mijn jeugd af aan heb ik me altijd al afgevraagd hoe komt men nu toch aan die naam: Banienoe? Uit wat zoekwerk weet ik dat Woningbouwvereniging Banienoe is opgericht in 1919 en het zijn naam te danken heeft aan medeoprichter en hervormd predikant H ten Kate. Banienoe is het Hebreeuwse woord voor “wij bouwen” en komt uit het bijbelboek Nehemia.

En nu ik het toch over bouwen heb, is het bericht dat ik kreeg van een nazaat van mevr. J. Visser-Kemp heel leuk. Mevrouw Visser, die de gedenksteen inmetselde, zat in het bestuur van Banienoe en was erg betrokken bij het wel en wee van de huurders. Ze was de vrouw van de eigenaar van het in Sliedrecht nog steeds bekende bouwbedrijf Visser. Nadat zij de steen had ingemetseld kreeg zij voor haar verdiensten een zilveren troffel (bouwgereedschap). Of zij thuis eerst nog metselles van haar man Piet of zoon Bas heeft gekregen, vertelt het verhaal niet.

Weet u waar u de nieuwe afbeelding te vinden is? En is dit een echt kunstwerk of het product van een thuisknipper? Stuur uw opmerkingen maar door naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie