De opgaves van Albert de Coster.
De opgaves van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (37)

Activiteiten

SLIEDRECHT Heeft u zondag tegen 12.00 uur ook naar Nederland zingt Dichtbij gekeken? Nee, jammer? Misschien denkt u dat dit programma alleen voor gelovigen en EO-leden is? Nee hoor, want naast de kerkmuziek komen er ook onderwerpen aan bod die maatschappelijk best wel interessant zijn. Zoals afgelopen zondag het Timohuis (= TIenerMOeders) aan de Tolsteeg in ons baggerdorp.

Judith en Diana hebben dit opvanghuis opgezet uit ideële motieven. Dat die zowel kunnen voortspruiten uit een sterk sociaal bewogen geweten als uit een religieus besef om iets voor een kwetsbare medemens over te hebben moet u zelf maar eens uitzoeken. Kijk maar eens terug via uitzending gemist.

Misschien vraagt u zich af of ik in mijn rubriek ineens zieltjes wil winnen voor een kerkgenootschap of omroep. Nou, dat is absoluut niet het geval. Door louter toeval had ik mijn zoekfoto van vorige week gesitueerd naast het Timohuis aan de Tolsteeg. Of bestaat toeval niet?

De voormalig oude hervormde kapel/kerk/zondagsschool heeft diverse speelse elementen aan die het gebouw waardoor het iets meer is dan een gewoon huisje.

Zo is boven de ramen en deur van het pand een grijze horizontale strook te zien. Kom je dichtbij dan lees je de weggepoetste tekst nog net: Ned. Herv. Zondagsschool.

Bij sommige kerken bestaat deze ‘school’ nog, maar de tand des tijds heeft deze instelling inmiddels ingehaald. Want vroeger werd daar tussen de twee vaak lange kerkdiensten in voor de jeugd nog eens extra godsdienstles gegeven. (dan konden de ouders nog even rustig hun gezamenlijk ‘middagdutje’ doen)

Het had helemaal mooi geweest als het Timohuis in de Kapel gesitueerd was. Maar ik denk dat het las- en metaalbedrijf van Baan-Hofman niet zomaar hun spruitstukkenkapel uit handen wilde geven aan tienermoeders.

Sinds 1990 hoort de kapel bij hun bedrijf en het is nu kantoor. Riens Baan Hofman schreef dat hij daar vroeger zelf als kind op zondagsschool gezeten heeft. En heel misschien hoort Riens in een stil ogenblik nog de hoge krakende stemmen van de vrouwenvereniging die daar ook nog een verleden hebben.

Was de kapel een oud gebouw met een aantal mooie elementen in de gevel, nu moet u op zoek naar een moderne woning. Er is in de muur een klein kunststukje ingemetseld en als je dichtbij kijkt zie je de naam van de maker en het jaar 2010. Wie meer weet over de foto’s, kan mailen naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

advertentie
advertentie