Afbeelding
Hart voor de Wijk

Gezelligheid op de Molendijk

Activiteiten

SLIEDRECHT Een aantal buurtbewoners in Sliedrecht nam halverwege de maand januari het initiatief om een buurtactiviteit rondom de Molendijk te organiseren. In eerste instantie werd er gedacht aan een Glühwalk, naar de gelijknamige wandeling die in de coronatijd o.a. in Amsterdam werd georganiseerd. Een wandeling zonder begin en eindpunt, waar deelnemers zelf bepalen hoe ze de route lopen. Naarmate de tijd vorderde, vlakte de corona af en werd de Glühwalk omgedoopt in ‘Timewalk’, een link naar het thema van de wandeling: de geschiedenis van wijk C. Een wandeling die 26 maart heeft plaatsgevonden. Het doel was om met elkaar als buurt (weer) in contact te komen. Dit mocht wel weer na de coronaperiode.

De route bestond uit de Molendijk, de Kroonstraat en de L. van de Wielstraat en was ook zo op de uitnodigingen beschreven. Bij de routebeschrijving kregen de mensen in deze straten ook een A4-tje in de bus waarop ze wetenswaardigheden over hun huis konden schrijven.

Wout van Rees van de Historische Vereniging Sliedrecht heeft de deelnemers tijdens de wandeling vergezeld. Hij nam hen in zijn verhalen mee terug in de tijd en vertelde over de wijnhandelaar die in een T-Ford over de Molendijk reed, over de bakker, de textielwinkel en de melkboer Ook was er sprake van een heuse moord, die op de Molendijk gepleegd is.

Een buurtbewoner had veel foto’s over, wat we de ‘slag om het Molenpad’ zijn gaan noemen. Een strijd tussen wonen en industrie waarbij de leefbaarheid heeft gewonnen. In een woning van één van de buurtbewoners zijn deze foto’s via een beeldscherm aan de buurt gepresenteerd. Ook werden de beelden van de nodige uitleg voorzien.

Langs de route stonden kraampjes met drankjes en hapjes. Voor de kinderen was er een puzzeltocht georganiseerd en konden ze zich op een springkussen uitleven. Het springkussen was door de Jong’s Pijpleidingfabriek Sliedrecht gesponsord.

Het Linie-Crossers Museum had speciaal voor deze activiteit haar deuren geopend. In het museum werd een flink aantal buurtbewoners rondgeleid en werd hen verteld over de liniecrossers die hun leven waagden voor de bevrijding van Nederland tijdens de jaren van de bezetting.

Al met al was het een feestelijk gebeuren die met een flink aantal buurtbewoners werd beleefd. Er waren leuke contacten en inspirerende gesprekken. Hopelijk zijn er aan de buurtapp Hart voor de Wijk weer nieuwe mensen toe te voegen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie