De nieuwe opdracht van Albert de Coster.
De nieuwe opdracht van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (102)

20 januari 2023 om 16:46 Activiteiten

SLIEDRECHT We zitten inmiddels in de herdenkingsperiode van de watersnood uit 1953. Op TV wordt er best wel veel aandacht aan besteed; kijk op vrijdagavond maar eens naar die mooie 4-delige serie ‘Het water komt’ en download de bijbehorende app met 7 historische waterwandelingen maar eens.

door Albert de Coster

Of het zo moest zijn: de vele regen van de laatste weken zorgde dat diverse rivieren in ons land best wel een dreigend hoge waterstand kregen. Je zou maar langs de Linge wonen. Sliedrecht was in 1953 ook overspoeld door het water en er was 1 slachtoffer in ons dorp te betreuren. En wat heel uniek voor ons dorp was, was dat op de zondag van 1 februari na de nacht van de dijkdoorbraken er geen kerkdiensten werden gehouden. Men was druk bezig om de slachtoffers te helpen. Want in de naoorlogse periode was de ‘schilderswijk’ ondergelopen en ook in de ‘staatsliedenbuurt’, die net opgeleverd was, was het water de huizen binnen gedrongen. Veel dijkbewoners boden onderdak aan hun dorpsgenoten. En het duurde nog weken voor dat men terug naar huis kon.

Op de Oude Uitbreiding en de Dijk had men over het algemeen droge voeten gehouden. Zo zal het pand aan de Molendijk 128 ook weinig van het hoge water te lijden hebben gehad. De woonverdieping ligt namelijk boven het straatniveau en is via een paar treden te bereiken. En dat pand moet vroeger vast bewoond zijn door een vermogende baggeraar, want het gegraveerde bovenlicht (raam boven de voordeur) is kwalitatief erg mooi en bevat heel veel details van een baggermolen. Het oorspronkelijke adres was C420.

Er was daar mogelijk voldoende plek om watersnoodslachtoffers op te vangen, want uit gegevens, die ik haal uit een oude bron, was de hoofdbewoonster in de jaren’50 ene Weduwe M. Blokland en die had een aantal ‘inwoners’: M. Bons (metaaldraaier), H. v.d. Berg (kantoorbediende) en J. Cammeraat (gemeenteambtenaar). Gezien de woningnood na WOII was inwoning geen onbekend verschijnsel. En dat was zeker voor een weduwe een welkome (extra) bron van inkomsten. Hoog boven de rivier wonen is best wel veilig. Zo ook bevinden de 2 stellen vogels uit de nieuwe zoekopdracht zich ook ruim boven de waterspiegel. Ze zijn te vinden op twee schoorstenen, die naast elkaar op een pand gesitueerd zijn. Stuur de oplossing naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

De oude opdracht van Albert de Coster.

Albert de Coster

Columnist

advertentie
advertentie