De nieuwe opdracht van Albert de Coster en de oude (zie inzet).
De nieuwe opdracht van Albert de Coster en de oude (zie inzet). Foto's en tekst Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (109)

10 maart 2023 om 16:14 Activiteiten

SLIEDRECHT ‘Vort, vort, harder!!!’, riep Vicente tegen zijn roestbruine paard. Angstig keek hij achterom. ‘Waar zouden ze zijn?’, vroeg hij zich af. Gaandeweg de wilde rit kreeg hij meer vertrouwen in een goede afloop. Hij had ze afgeschud en had de pijlen en speren kunnen ontwijken. En nu kon hij koers zetten naar de Statio verderop.

door Albert de Coster


‘Ho, ho, maar, rustig aan!’, zei de ruiter tegen zijn paard. Het dier luisterde en ging over van galop in een langzame stap. Vicente - een Romeinse boodschapper - reed het dorpje binnen. Daar vond hij de Statio snel. Bij deze halteplaats, die alleen bestemd was voor reizigers die op pad waren in opdracht van de keizer, kon hij overnachten en een maaltijd krijgen. Ook zou zijn paard verzorgd worden en kon hij morgenochtend vroeg zijn weg vervolgen naar Noviomagus. Hij had een belangrijke boodschap voor de Centurion in deze garnizoensplaats. Vanmorgen vroeg was hij vertrokken uit Lugdunum Batavorum. Zijn praefectus castorum had hem een verzegeld manuscript meegegeven. Vicente wist niet wat zijn leidinggevende daarin exact had geschreven, maar hij kon het nu wel raden. De afgelopen weken werden de garnizoensplaatsen aan de noordelijke grens van het Romeinse Rijk - de Limes - steeds vaker aangevallen door barbaren. Die Batavieren waren onberekenbaar en hadden niks op met de Pax Romana. Ze vielen aan om te roven en te moorden. De praefectus castorum vond dat hij te weinig manschappen had om die Batavieren tegenstand te bieden en hij wilde dat er met spoed een garnizoen kwam om orde op zaken te stellen. Bij de Statio was er ook plaats voor de postbezorgers van het Romeinse Rijk. Het Romeinse postwezen - de Cursus Publicus - maakte dankbaar gebruik van deze wisselplaatsen op de heerwegen. De vaak kaarsrechte heerwegen hadden ze aangelegd om snelle troepenverplaatsingen mogelijk te maken. Ook in de Alblasserwaard liep er zo’n heerweg parallel aan de grote rivieren die de limes vormen. Eén van de halteplaatsen was vermoedelijk Oud-Alblas. Daar zijn resten van Romeinse bewoning gevonden. Oud Alblas stond toen volgens de Peutingerkaart uit de 3e eeuw bekend onder de naam Tablis.
En met het noemen van deze plaats is de link gelegd tussen de zoekfoto van vorige week: Een roestbruin beeld van Cortenstaal voor het kantoor van Tablis wonen. Het beeld laat een huisje en de letter T zien. Herkent u de nieuwe plek? Stuur de oplossing naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

De oude opdracht van Albert de Coster.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie