Opening beweegtuin Waerthove
Opening beweegtuin Waerthove Richard van Hoek Fotografie

Olga Commandeur opent Beweegtuin in Sliedrechts Waerthove

23 mei 2023 om 20:45 Activiteiten

SLIEDRECHT Olga Commandeur, bekend van het televisieprogramma ‘Nederland in Beweging’, heeft dinsdag 23 mei een zogenoemde Beweegtuin geopend in Verpleeghuis Waerthove. Op diverse toestellen kunnen niet alleen bewoners, maar inwoners van heel Sliedrecht aan de gang gaan.


door Eline Lohman

Vrijdag is Olga Commandeur voor het laatst te zien bij Nederland in Beweging - zij stopt na ruim 23 jaar - maar bewoners van Waerthove kunnen Olga dinsdagmiddag nog wel even zien. In het echt, in hun eigen omgeving. En dat laten veel bewoners zich geen twee keer zeggen. Zij zitten in de grote zaal van het verpleeghuis met een glaasje champagne voor hun neus en gaan even later naar buiten, waar Olga de beweegtuin met zes toestellen - variërend van rekken tot en met een bruggetje, met bankjes erbij om uit te rusten - opent. Zij doet gelijk wat oefeningen met de aanwezigen. De muziek gaat aan, de handen gaan de lucht in, ook die van mensen die in een rolstoel zitten. Het is net Nederland in Beweging, maar dan in Sliedrecht en niet voor opnames. Genietend van een flinke portie beweging gaat het publiek aan de slag met de oefeningen van Olga. Zij zweept de bewoners op met simpele bewegingen en laat de beweegtuin en de mogelijkheden zien. ,,Laat je spierballen maar zien!” roept Olga. ,,Kan je voortaan hier ‘s ochtends gaan sporten, Arie”, zegt een Rivas-medewerkster tegen een bewoner. Mevrouw Brand (73) zit lachend in haar rolstoel. ,,Hartstikke leuk, deze bijeenkomst en de beweegtuin. Ik ga er misschien wel gebruik van maken, ook al zit ik in een rolstoel. Dat er wat te doen is, vind ik al mooi.” Daar sluit meneer Wijsbroek (84) zich bij aan. Hij komt voor zijn broer, die naast hem staat, maar is zelf ook druk bezig met de oefeningen die Olga hem en de rest voorschotelt. ,,Het ziet er goed uit, die beweegtuin. Er is van alles wat, zoals een bruggetje. Ik ga er zeker gebruik van maken.”


VAARDIGHEDEN TERUGKRIJGEN

De beweegtuin is goed voor mensen, onderstreept Olga. ,,Vaak kunnen mensen meer dan ze denken. Bewegen is heel belangrijk! Ouderen raken toch vaardigheden kwijt en kunnen die weer een beetje terugkrijgen door te bewegen. In de Beweegtuin kunnen mensen elkaar uitdagen en wie weet ook met de kinderen en kleinkinderen aan de slag gaan. Waardoor allerlei vaardigheden in het leven weer gemakkelijker gaan. Over drie weken hebben de bewoners ongetwijfeld compleet nieuwe spierballen! Je kunt op hoge leeftijd je spieren weer trainen als je ermee aan de slag gaat. Je moet aan je lijf blijven werken, blijf die spieren prikkelen. Dat kan bij uitstek in een Beweegtuin.”


De Beweegtuin is een initiatief van Stichting Vrienden van Waerthove, dankzij giften die van tal van sponsoren werden ontvangen. Voorzitter Leo Hartkoren: ,,Dankzij donateurs en sponsoren hebben we door de jaren heen al veel kunnen betekenen voor bewoners. Vandaag dragen we twee grote projecten - de Beweegtuin en een jeu de boules baan - over aan Waerthove. Fijn dat de initiatieven niet alleen gebruikt kunnen worden door Waerthove, maar door iedereen.” Daar sluit Heidi Ruis, locatieleider van Waerthove, zich bij aan. ,,We hebben een heel beweegprogramma voor bewoners en sporten is daar een onderdeel van. Trainen verhoogt de conditie en leert vaardigheden aan. Erg mooi dus dat we nu een Beweegtuin hebben!”

Rekken en strekken.
Olga Commandeur in de Beweegtuin.
De handjes in de lucht!
Aan de slag.
Even wat oefeningen doen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie