De nieuwe opdracht van Albert de Coster en de oude (zie inzet).
De nieuwe opdracht van Albert de Coster en de oude (zie inzet). Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (121)

2 juni 2023 om 16:02 Activiteiten

SLIEDRECHT Het blijft een publiekstrekker op de kinderboerderijen in het Feitsmapark en bij de Merwebolder: De Pauw. Als hij -alleen in de dierenwereld zijn mannetjes mooier dan vrouwen- in vol ornaat zijn staartveren spreidt, blijft vrijwel iedereen staan en kijkt vol bewondering naar dit fraaie schouwspel.

door Albert de Coster

Het zoekplaatje van vorige week was dus een pauw. Het is 1 van de 4 symbolen die tussen de ramen van de Gereformeerde Kerk zijn afgebeeld. Sinds mensenheugenis is de pauw een iconisch dier dat allerlei bijzondere eigenschappen zou hebben. In de diverse religies speelt dit dier een rol met een symbolische betekenis. Zo ook in de Griekse mythologie:

Oppergod Zeus heeft een oogje op de wonderschone godin Io. Maar zijn jaloerse vrouw Hera is er achter gekomen en laat Io gevangen nemen en opsluiten. Io is voor straf veranderd in een koe en wordt door Argos - een monster met 100 ogen - dag en nacht bewaakt.

De reus Argus slaapt altijd met 98 ogen open, zodat hij altijd een oogje in het zeil kan houden. Maar Zeus verzint een list en laat Hermus naar de reus gaan en hij weet hem met zijn muziek in slaap te wiegen en te doden. Zo kan Io bevrijd worden.

Om Argus eeuwig te eren, heeft Hera de ogen van Argus op de staart van de pauw gezet. Vertaal de functie van Argus eens naar onze tijd en we zien overal bewakingscamera’s ophangen. In het vroege Christendom gold de pauw als het symbool van de Verlosser en opstanding uit de dood. Men dacht dat het vlees van de pauw niet kon bederven. Ook associeerde men het oog uit een pauwenstaart met het alziend oog van God. Kijk in oude (katholieke) kerken maar eens in de nok van het gebouw. Daar is vaak een oog geschilderd.

Ook dacht men dat de pauw immuun was voor giftige planten en dieren. De gifstoffen die hij binnenkreeg zouden getransformeerd worden in de prachtige kleuren van zijn staart.

De inzenders hadden de volgende tip van mij gekregen: ‘De pauw had net zo goed een doffer kunnen zijn’. En daarmee verwees ik zo vlak voor Pinksteren naar de Duif, die symbool staat voor uitstorting van de Heilige Geest. (Een doffer is een mannetjesduif)

De nieuwe opdracht is een zoektocht naar een bank. Als u hem weet te vinden kunt u even uitrusten en een foto maken. Daarna kunt u gelijk een bericht sturen naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

De oude opdracht van Albert de Coster.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie