Afbeelding
SGP-ChristenUnie

Raadspraat - Welke bril zet u op?

21 februari 2024 om 14:03 Column

Dinsdag 6 februari was voor mij een mooi moment, na bijna twee jaar burgerraadslid zijn mocht ik Johan Oostrom opvolgen als raadslid in de gemeenteraad van Sliedrecht. Bij een nieuwe functie binnen de gemeenteraad schrijft het reglement van orde voor dat de eerste bijdrage in een vergadering dan een maidenspeech is, ook wel de eerste bijdrage van een persoon in de openbare vergadering. Een goed gebruik bij een maidenspeech is dan om de woordvoering ook te voorzien van een persoonlijke touch.

In deze bijdrage benoemde ik dat het sociale aspect van de ruimtelijke ontwikkeling mij steeds meer is gaan interesseren, mede doordat ik mij al ruim twee jaar in mag zetten op het ‘fysieke’ domein binnen de gemeenteraad maar ook door de studie Ruimtelijke Ontwikkeling die ik volg. Binnen mijn opleiding worden er verschillende voorbeelden toegelicht waarbij er meer door een sociale bril naar gebiedsontwikkeling wordt gekeken. Deze kentering zie je dan ook langzaamaan omslaan binnen de ruimtelijke ontwikkeling, een kentering die ik dan ook zeker toejuich.

Als we dan kijken naar de plannen die wij als gemeente Sliedrecht hebben, bijvoorbeeld in Noord, liggen daar mooie kansen. We moeten dan ook niet alleen zicht hebben op de megaopgave, qua aantal woningen, waar we als land voorstaan. Maar zeker oog hebben voor de toekomstige bewoners die daar gaan wonen. Misschien u als lezer en inwoner van Sliedrecht wel…. Ik zie het dan ook als mijn taak als raadslid om de kwaliteit te toetsen dat als er in Noord een woonwijk staat er ook voldoende sociale verbindingen en voorzieningen zijn. Om zo ook een fijne plek te creëren voor de huidige Sliedrechter maar ook voor de toekomende generaties die al allerlei problemen boven het hoofd hebben hangen!

Wat mij als (burger)raadslid de afgelopen twee jaar ook opgevallen is zijn de soms persoonsgerichte aanvallen op sociale media, niet alleen bij berichten over de ruimtelijke ontwikkeling van Sliedrecht maar ook onder tal van andere berichten. En ik begrijp heel goed dat we het als ruim 26.000 inwoners nooit over alles met elkaar eens gaan zijn. Er moet ook ruimte voor discussie zijn maar dan wel op de inhoud en niet op de persoon.

Ik nodig u allen dan ook uit zet af en toe eens een andere bril op, het zij een sociale of een roze en bekijk daarmee alles eens in een ander licht. En laten we daarmee vooral samen de wereld toch een beetje mooier maken.

Matthijs Ippel

Raadslid SGP-ChristenUnie

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie