Afbeelding
Danielle Zwanink

Echt Sliedrechts - Hondenpoep

29 februari 2024 om 14:22 Column Echt Sliedrechts

In Sliedrecht betaal je als trotse bezitter van één hond 78,12 euro per jaar aan hondenbelasting, in ons geval, twee honden is het niet twee halen één betalen, maar je mag 209,28 euro aftikken en voor drie honden betaal je zelfs 497,28 per jaar. Pittig.

Maar wat krijg je voor dat geld? Ik heb al eens geschreven over de poepzuiger, ik neem aan dat die van belastinggeld gekocht is en verder mag je gratis poepzakjes ophalen bij het gemeentehuis. Zwarte trouwens, geen gouden.

Poep opruimen moet je natuurlijk zelf doen en uitlaten ook. Uitrenvelden? Het dichtsbijzijnde uitrenveld is in het park in de Wilhelminastraat, zo klein als een postzegel en vol diepe kuilen. Vergeleken bij de kosten van de dierenarts is de hondenbelasting niets, dus daar kom ik heel weinig. Ik heb opgezocht waarvoor ik hondenbelasting betaal. ,,Om met name de overlast van zwerfhonden te beperken en de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Daarnaast zag de overheid er in de tijd dat de hondenkar als transportmiddel gebruikt werd een middel in om transportbelasting te kunnen heffen.” Na het lezen van dit stukje begreep ik de relevantie helemaal. In Sliedrecht stikt het van de zwerfhonden die hondsdol zijn. En ik ben pas nog met de hondenkar naar de supermarkt geweest. Logisch dat ik daar ruim 200 euro voor moet betalen.

Elke gemeente mag overigens zelf bepalen hoe hoog het bedrag is en of ze de belasting willen heffen. In Nederland zijn er nog maar 200 gemeenten die dit doen.

Naast de Teletubbie-achtige poepzuiger schijnt het bedrag gebruikt te worden om gaten in de begroting te dichten. Ik denk dat ik nog blij mag zijn dat de waarde niet per hond bepaald wordt, want dan redde ik het niet met die 203 euro. Bella, onze jongste labrador, komt uit het asiel en is geobsedeerd door eten. Toen ik op een dag thuiskwam bleek er een compleet (voordeel)pak zilvervliesrijst opgegeten te zijn. Retourtje dierenarts voor twee honden voor een prikje om te kotsen, want ongekookte rijst zet uit in de buik en dat kan erg gevaarlijk zijn. Nadat ze gespuugd hadden was er duidelijk bewijs dat Bella de grootste boosdoener was. Kosten: 236 euro. Een prikkie. En dat was de week nadat ze mijn Apple-oortjes geproefd had die ze in een één-tweetje met de poes van de bar af had laten tikken. Ze heeft er even op gekauwd, maar ze vond ze toch niet zo lekker. Ze waren wel onbruikbaar. Onbetaalbaar dus die honden.

Ik heb wel een hoopje dat het binnenkort afgeschaft gaat worden, omdat het eigenlijk toch te gek voor woorden is. Tot die tijd geniet ik van de ‘gratis’ poepzakjes. Iemand nog een idee wat ik daar nog meer mee kan doen?

Daniëlle Zwanink - Muilwijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie