Integriteit

3 oktober 2018 om 15:46 Lokaal/Column

Er is sinds de verkiezingen veel gebeurd in het Sliedrechtse politieke landschap, met name intern. Dat er een integriteitsonderzoek is uitgevoerd naar oud-wethouder Len van Rekom zal weinig Sliedrechters ontgaan zijn. Door het onderzoeksbureau Berenschot is vastgesteld dat er géén sprake was van integriteitsschendingen door Van Rekom, iets wat mij en mijn partij niet verbaasde.

Uit het rapport is gebleken dat alle ongefundeerde aantijgingen, gedaan door raadslid Rene De Munck, onwaar zijn. De wijze waarop De Munck heeft gehandeld in dit proces, keuren wij ten zeerste af. Wanneer er vermoedens zijn van niet integer handelen door een bestuurder, moet daar naar mijn mening altijd een melding van gedaan worden. Wat ik echter niet vind kunnen is dat De Munck deze verdachtmakingen heeft gebruikt tijdens het formatieproces, om hiermee de informateur te beïnvloedden. Ook het onterecht zwartmaken van familieleden van Van Rekom gaat mij veel te ver.

Dit was voor de VVD aanleiding om vorige week dinsdag een Motie in te dienen, waarin onder andere staat dat Van Rekom in het onderzoek is vrijgepleit van alle verdachtmakingen. Daarnaast stelt de motie dat het handelen van raadslid De Munck een schending is van de fatsoensnormen en dat het vertrouwen in De Munck zwaar is beschadigd. Tijdens de vergadering werd pijnlijk duidelijk dat de heer De Munck uit persoonlijke rancune handelde, toen hij Van Rekom uitsloot als toekomstig wethouder. De voorman van D66 heeft, naar eigen zeggen, een vervelende persoonlijke ervaring gehad met Van Rekom, maar gaf ook aan te acteren op onderbuikgevoelens van zichzelf en derden. Naar mijn mening onacceptabel.

Wat de heer De Munck voor conclusies verbindt aan afgelopen vergadering is geheel aan hem. Het stemt mij in ieder geval tevreden dat de gemeenteraad zich unaniem heeft uitgesproken tegen deze manier van handelen. Politiek gezien kunnen we het in de gemeenteraad grondig met elkaar oneens zijn, waarbij discussies van mij ook fel mogen zijn, dat is de charme. Maar ongefundeerde aanvallen, op de persoon, waarbij ook nog eens familieleden worden betrokken, gaan alle perken te buiten.

Sjors van Wijngaarden

Raadslid VVD Sliedrecht

Raadspraat

advertentie
advertentie