Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Wiettips

Lokaal/Column

Vorige week stond er op de markt een kraam van de politie. Ze hadden een heuse hennepplantage ingericht. Reuze handig voor mensen die een wietkwekerij willen beginnen. Je kon er allerlei tips krijgen. Hoe je handig voor jezelf grof geld kunt verdienen. De politie was aanwezig om je te helpen. Ze leerden je daar hoe je de plantjes moet verzorgen. En wat slimme manieren zijn om aan goedkope stroom te komen. Want deze planten groeien het beste met een hoge temperatuur en veel licht. Je kon een A4-tje meenemen met daarop alles op een rijtje.

Dit werd trouwens mede georganiseerd door Tablis. Blijkbaar wil de woningbouwvereniging kleinschalige wietteelt stimuleren. Voor de gelegenheid was een houten stellage getimmerd, waar een en ander werd ingericht. Drugsbeleid is trouwens een voortdurend terugkerend thema in de media. Vorige week nog was een Brabantse burgemeester te zien bij Pauw, die vragen stelde bij de aanpak van de regering. In Brabant gebeurt het echte werk. Alleen al dit jaar is er zo veel drugafval gedumpt in de Brabantse bossen, dat de samenleving een miljoen euro kwijt is alleen al om die rommel op te ruimen. En dan is er nog geen agent ingezet om de criminelen op te sporen die dit op hun geweten hebben. In de drugswereld draait alles om geld, en zijn gewetenloze bendes bezig om zich te verrijken over de ruggen van mensen heen. Bij Pauw werd trouwens gezegd, dat het hoog tijd is dat er iets gebeurt aan de vraagkant en niet alleen aan de aanbodkant. Zo lang er mensen amfetamine willen gebruiken, blijven er drugslabs bestaan. Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe funest drugs zijn voor de samenleving.

Dacht u nou echt dat ik geloof dat die kraam op de markt er was om wiettelers op ideeën te helpen? Natuurlijk niet. Tablis, Stedin en de politie willen ons juist waarschuwen om er nooit aan te beginnen. Niet alleen omdat een wietplantage levensgevaarlijk is voor jezelf en je buren. Nog niet zo lang geleden brandde er hierdoor een huis af midden in een woonwijk in Sliedrecht. Behalve dat: ontelbare mensenlevens worden verwoest worden door verslavingen. Maar okee, als het mij werkelijk gelukt is om u te doen geloven dat ik dacht dat die marktkraam wietteelt wilde stimuleren, dan zeg ik: Ha ha, dat heb ik dan goed gedaan. Maar ik zeg tegelijk: kijk, net zo gemakkelijk geloven mensen de leugen dat drugs onschuldig zijn.

Geert van Dijk

advertentie