Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Vergane glorie

14 februari 2019 om 12:08 Lokaal/Column

Ruim een week geleden stond ik voor het eerst sinds lange tijd weer op Sliedrechtse bodem. Papa had me opgehaald vanaf Schiphol en ik vertelde over mijn laatste week in Wenen, de afscheidsetentjes en de tentamens. Na een poosje werd ik stiller en keek uit het raam, naar het langzaamaan steeds bekender wordende landschap. Als we Sliedrecht inrijden, kijk ik naar de Dijksynagoge, daarna naar de Watertoren.

Twee dagen na mijn thuiskomst ging om half zeven de wekker en tweeënhalf uur later zat ik alweer in de collegebanken in Utrecht. Het college ging over omgaan met erfgoed. Ik zal jullie de verdere theorieën over erfgoed en definities van belangrijke begrippen op dat gebied besparen, maar het is ontzettend interessant. We moeten voor de cursus ook een onderzoek uitvoeren en ik dacht meteen aan de watertoren in Sliedrecht. Mijn onderzoek voor de universiteit zal voor een deel gaan over het behoud en de herbestemming van andere watertorens in Nederland. Wat niet zoveel met mijn onderzoek voor de universiteit te maken zal hebben, is mijn persoonlijke plan voor de herbestemming van de watertoren in ons dorp.

Ik zie het helemaal voor me: ik begin er een restaurant of koffiehuis ofzo en eventueel komen bovenin een paar kamers waar mensen kunnen overnachten. En de inrichting wordt heel artistiek en vrolijk en apart, zodat het echt een unieke plek wordt die mensen bijblijft. Ik moet nog verder nadenken over een echt goed concept, maar daarover heb ik ook al ideeën genoeg.

Nu is wat een prachtige toren had kunnen zijn, verworden tot een griezelige gestalte langs de rivier. Maar na de uitvoering van mijn plannen, zal er fijne muziek klinken en de toren zal gevuld zijn met gepraat en gelach. En dan maak ik met opgeschuimde melk mooie figuurtjes in de koffie, die geserveerd wordt in schattige kopjes van de Kringloop. En oudere mensen die het leuk vinden om te bakken, maken de taarten die bij de koffie geserveerd worden. In mijn fantasie is het allemaal al geregeld. Nu nog in de realiteit… Want dat de vergane glorie van de Sliedrechtse watertoren in ere hersteld moet worden, bent u toch wel met mij eens.

Romy den Otter

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie