Verandering

Lokaal/Column

Wie door Sliedrecht loopt, fietst of auto rijdt, komt altijd wel langs een plek waar gebouwd wordt. Sliedrecht blijft Sliedrecht, maar er verandert nogal eens wat. In het voorjaar verrijzen op diverse plaatsen schuurtjes, schuttingen en dakkapellen. Maar ook in de winter is er druk gebouwd. Zo is er aan de achterkant van het Sliedrechts Museum een flinke uitbouw verrezen. Het Bonkelaarplein heeft de afgelopen jaren een vernieuwing ondergaan, en straks is het Winklerplein aan de beurt. Er zijn nieuwe huizen en wijken verrezen, hoewel de nieuwbouw achterloopt bij de vraag.

Onlangs is voortvarend de sloop begonnen van de huizen zeg maar rond de Dr. Kuyperstraat. Hoe zal dat er over twee jaar uitzien? Ook kerken gaan op de schop: de Boazkerk en de Bethelkerk. En er is een nieuwe loopbrug in het Feitsmapark. Tja, veranderingen zullen er altijd blijven. In 1995 liep ik stage in de kerk waar ik nu dominee ben. Ik herinner me uit die tijd nog dat er stoplichten waren op de kruising Rembrandtlaan-Stationsweg. Daar is nu al jaren een rotonde. Toen kon je vanaf de Stationsweg zo de A15 op. En IKEA had je toen nog. Daaraan herinnert nu nog een ontbijt.

Trouwens, hebt u het gehoord: boekhandel De Waard gaat er na meer dan 100 jaar mee stoppen. En: er komt een Action. Hopelijk trekt dat klanten naar de Kerkbuurt. Zo blijft ons dorp veranderen. Hoe verder je terugbladert in oude fotoboeken, hoe moeilijker het wordt om je dorp te herkennen. In het museum weten ze daar alles van. Dat heb ik trouwens al met mijn eigen hoofd als ik oude foto's zie. Dat hoofd van mij begint er steeds ouder uit te zien. En toch blijf ik mezelf. De belangrijkste veranderingen vinden trouwens plaats àchter de gevel van huizen en gezichten van mensen. Hoe vaak hoor je niet dat mensen milder en geduldiger worden naarmate ze meer meemaken. Minder mopperen maakt mensen mooier. Als het goed is, draait alles in de kerk ook om verandering. Wij geloven in Iemand die de mooiste veranderingen kan teweegbrengen. Hij gaat met elke tijd mee. En toch: Hij blijft altijd zichzelf.

Geert van Dijk

advertentie
advertentie