Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Iedere gek zijn gebrek

Lokaal/Column

,,Heeft u voor mij een rol zakken voor het plasticafval?"

De dame achter de servicebalie bij een niet nader te noemen supermarkt schudt haar hoofd met een ernstige blik van nee. ,,Ik ga zo de gemeente bellen voor een extra lading." ,,Hoezo bellen? Krijg je niet standaard om de dag een nieuwe voorraad?'' Ze schudt weer bijna schuldbewust van nee. ,,Hiervoor moeten we elke keer opnieuw bellen. En dan is het nog niet vrijblijvend dat we ze krijgen." Waarschijnlijk verschijnt er een groot vraagteken boven mijn hoofd, want ze vervolgt haar antwoord met: ,,Als het om een extra aanvraag gaat, moet dat eerst overlegd worden." Ik bedank haar vriendelijk en verlaat met meer vragen en zonder zakken de winkel. Google biedt uitkomst.

Dat we ons afval moeten scheiden voor een beter milieu weten we allemaal. Maar meer plastic inzamelen levert beperkte milieuwinst zo blijkt. Hierdoor kunnen namelijk grote voorraden van het beperkt bruikbare basisproduct ontstaan wat uiteindelijk tot het alsnog verbranden van het gescheiden plastic leidt. De nadruk moet dus op de kwaliteit van het scheiden komen te liggen, niet op de hoeveelheid. Kortom, advies van deze recycle-gek: ,,Het ingezamelde plastic beter sorteren. Hiermee gaat de kwaliteit van de gerecyclede kunststof omhoog en inderdaad, jammer genoeg, ook de kosten. Ik ben geen genie, dus ik neem aan dat de gemeente dit zelf ook weet en daarvoor de uitgifte van de zakken aan banden legt. Ik noem dit kortetermijndenken. Iets meer energie steken in een goede voorlichting lijkt mij een beter plan. Vergeleken met de kosten voor het onderzoek of we er straks allemaal bijpassen op onze laatste rustplaats is dit een peulenschil.

Werk aan de winkel dus. Nee, niet zuchten nu. Als je de grote geniën van deze wereld vraagt hoe ze tot hun succes kwamen is het antwoord vaak een cliché: werk hard, geef nooit op, geloof, heb passie en ga door waar anderen stoppen. Een greep uit de klassiekers, maar nooit hoor je iemand zeggen dat je stapelgek moet zijn om een genie te worden. Nee, want succes maakt geniaal. Logisch, want ben je niet succesvol dan geloofde je er te weinig in of gaf je er te weinig voor. Je hoort nooit iemand zeggen je was niet gek genoeg toch?

Kelly Petrie

advertentie
advertentie