Gemeenteraadslid, Gemeente Sliedrecht
Gemeenteraadslid, Gemeente Sliedrecht Richard van Hoek

We doen beter

Lokaal/Column

Bij het afscheid van Hans Tanis zei hij nog dat Sliedrecht de samenwerking in de Drechtsteden nodig heeft. Dat de samenwerking meer heeft bereikt dan individueel mogelijk is om te bereiken. Wat doen we in deze samenwerking op gebied van economie?

Afgelopen dinsdag is in de Drechtsteden een presentatie geweest. Een presentatie die aan ons, politiek Drechtsteden, vertelt wat de samenwerking op economische gebied teweeg brengt en wat het oplevert. Een presentatie met ambitie en terugblik. Met twee bijzondere bedrijven aan het woord; Damen Shipyards uit Hardinxveld en Valk Welding uit Alblasserdam. Beide groeiende en beide blij en enthousiast over het werkgebied Drechtsteden. Omdat hier op kleine afstand veel bedrijven zitten, die samen tot innovatie kunnen komen. Omdat we op de wereldkaart een zeer bijzonder gebied zijn.

Bedrijven kunnen gebruik maken van de het MKB Katalysator Fonds Drechtsteden. Een fonds waarbij geld beschikbaar wordt gesteld om innovaties van de grond te krijgen. Zeg maar van idee tot eerste product. Wel met een cofinanciering, zodat er niet alleen geld van de overheid in zit, maar ook geld van private investeerders. Bedrijven zijn niet super enthousiast over subsidie, omdat er veel administratie bij komt kijken. Toch maken ze er gebruik van omdat het ook een stok achter de deur is. Ze blijven dan met hun innovatief project bezig, omdat ze maatschappelijke druk voelen. Dat is goed. Zo blijven we vooruit gaan. Dat er in dit werkgebied veel kennis en kunde voor handen is, dat was bij mij al bekend en wordt weer eens bevestigd in zo'n bijeenkomst.

Inzetten op nieuwe technologie en nieuwe markten zoals de smart-industry. Dat moet de komende jaren banen opleveren. Ook voor de bedrijven en inwoners van Sliedrecht. In de Drechtsteden willen ze de komende jaren, zeg maar decennia, doorgroeien naar 30.000 nieuwe banen. En dat is een goede ontwikkeling. Daar worden we allemaal beter van.

Wat mij het meeste opviel bij de presentatie van de bedrijven is de zoektocht naar werknemers. Ja, er zijn veel technische mensen nodig. Op dit moment kijken bedrijven ook in Europa naar nieuwe werknemers. Er zijn mensen nodig op alle niveaus. Van vmbo (de oude LTS-C/D), mbo, hbo en universitair niveau. Er wordt intern opgeleid, ook aan de huidige werknemers. Innoveren is blijven ontwikkelen.

Wat minstens of misschien nog wel belangrijker is, is de houding van werknemers. Vooral van jonge werknemers. ,,Ik heb liever iemand die gemotiveerd is en een goede werkhouding heeft, dan iemand met een hoge opleiding", aldus de laatste spreker. Met de juiste werkhouding kun je zo aan de slag en heb je een mooie toekomst in de Drechtsteden. We worden beter, door te doen!

Roelant Bijderwieden

Fractievoorzitter VVD Sliedrecht

advertentie
advertentie