NL Doet

Lokaal/Column

Afgelopen vrijdag en zaterdag was het weer 'NL doet'. Meer dan 300.000 Nederlanders hebben zich ingezet voor zo'n 7800 verenigingen. In Sliedrecht waren op diverse plekken mensen actief. Onder andere bij sportverenigingen.

Zelf had ik mij opgegeven om 's ochtends te helpen bij muziekvereniging Crescendo. Uiteindelijk zitten twee van onze kinderen op de muziek. Andere jaren kwam het altijd onhandig uit in mijn agenda. Maar nu had ik tijd om wat te doen. Tja en dan is er in en rond het gebouw C-12 altijd wat te doen. Grote takken rond het gebouw. En binnen oude spullen opruimen en afvoeren die op zolder in de weg stonden. Een oude metalen kast werd door de zoldervloer naar beneden getakeld. Met bezems werd heel wat spinrag verwijderd. Oude computermonitoren (van die dikzakken) vonden hun weg naar de gemeentereiniging. Heerlijk om het zweet op je rug te voelen en het idee te hebben iets zinvols te doen voor de vereniging. Maar vooral leuk en gezellig. Het versterkt de onderlinge band.

Toen dacht ik: hoe belangrijk is dat. Sliedrecht heeft vanouds best een bloeiend verenigingsleven. Er zijn veel mensen die zich inzetten voor clubs en verenigingen. Sport, muziek, denksport, kerk- en ouderenwerk, van alles en nog wat. Dat is iets om te koesteren. Tegelijk is dat precies waarom je de dingen van je eigen dorp als dichterbij voelt dan bijvoorbeeld de provincie. Toch hoop ik dat de opkomst vandaag wat meegevallen is. De provinciale verkiezingen worden ervaren als ver-van-mijn-bed. Maar het raakt toch dingen die ons aangaan. Om nog maar te zwijgen van de waterschapsverkiezingen. Daar heb ik dus helemaal niks mee. Krijgen we straks ook nog verkiezingen voor het wildbeheer of de boswachterij?

Toch zijn de waterschappen wel belangrijk en maak ik braaf een rondje rood, naar de stembus moet ik toch. Ik snap dus wel waarom veel Britten de Europese Unie ver-van-hun-bed vinden. Maar het lijkt mij een slecht idee om eruit te stappen. Ik ben bang dat ze daar nog heel veel spijt van gaan krijgen. Tenminste, dat denk ik. Ik kan niet de toekomst kijken. Ik vind het allemaal maar ingewikkeld. Daarom is zo'n ochtendje sjouwen voor de muziek eigenlijk wel lekker. Je hoeft er niet bij zo na te denken. En je hebt tenminste het idee dat je iets voor NL doet.

Geert van Dijk

advertentie
advertentie