Afbeelding
Joop Keesmaat

Nashville

Lokaal/Column

Ik was wel blij met alle zure, negatieve reacties op de regenboogvlag-actie op Valentijnsdag. Juist die bewezen immers de noodzaak van de onlangs door de Sliedrechtse gemeenteraad aangenomen LHBTI-motie. Ik las zelfs nog iets van 'gedram', 'indoctrinatie' en 'dictatuur', maar als iets bij meerderheid wordt aangenomen, dan is dat toch juist hoe de democratie hoort te werken. Laten we daar zuinig op zijn! Juist andersom, als er bij minderheid een voorstel doorheen gedrukt zou worden, is er sprake van indoctrinatie of dictatuur, wat hier gelukkig onmogelijk is.

Wel begrijp ik volledig waarom de SGP/CU tegenstemde en heb zelfs begrip voor hun teleurstelling, maar ook zij accepteerde die LHBTI meerderheidsbeslissing gewoon.

Ik realiseer me wel, dat de 'Nashville-verklaring' én de 'Regenboog-motie' de tegenstellingen tussen inwoners vergroten, zeker gezien sommige zeer zure reacties. Daarmee bewijzen de schrijvers hun geloofsgenoten overigens geen dienst, want de indruk zou gewekt kunnen worden, dat alle christelijke mensen zo zijn. Uiteraard denken gelovigen anders over het LHBTI vraagstuk, maar het wil er bij mij pertinent niet in, dat ze het allemaal met zulke zure reacties eens zijn.

Integendeel, alle gelovige mensen, die ik ken, zijn begripvolle, aardige, vriendelijke en behulpzame mensen, met veel aandacht en compassie voor hun medemens. Dat heb ik – helaas vanwege een tragische privé-gebeurtenis – aan den lijve mogen ondervinden.

In onze buurt weet iedereen, dat ik niet-gelovig ben en andersom weet ik welke buren wel gelovig zijn en zelfs in welke gradatie. Maar dat vormt 'over-en-weer' geen barrière om vriendelijk, aardig en behulpzaam te zijn tegenover elkaar. En zo hoort dat in een normale samenleving.

We zijn er in de Prinsenweer en omgeving zelfs een beetje trots op.

Heb ik dan geen mening over de Nashville verklaring? Jawel, ik beoefen zelf de LHBTI-sport niet, heb wel andere 'intieme voorkeuren', maar wat mij enigszins stoorde waren de woorden over de 'volle en blijvende vreugde middels Gods goede ontwerp voor Zijn schepselen'.

Zet dat eens op een bord en loop ermee door de Daniël den Hoed of de oncologie van het Erasmus en Albert Schweitzer ziekenhuis. Ik ben benieuwd hoe patiënten en doktoren daar reageren. Maar daar zit zeker mijn mening bij over die 'Nashville cowboys', die – mijn inziens tegen de wil van mijn gelovige en aardige dorpsgenoten - een onnodige, onnuttige polarisatie zochten.

Dat moeten we niet willen in Sliedrecht; Ik in elk geval niet!

Joop Keesmaat

advertentie
advertentie