Afbeelding
Joop Keesmaat

Imagine

Lokaal/Column

,,Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf", las ik onlangs. Ik zei geen 'paf', maar stond het wel, want geweld is altijd uit den boze, zelfs tegenover Baudet. Maar ook ik – 'linkse kerk' – anticipeerde op mijn rechtse vooroordelen en vond Baudet bij voorbaat een engerd. Ik zeg geen Thierry, want dat is alleen voor vrienden!
Kortom, voer voor een column en dus de website van dat Forum voor Democratie eens goed lezen. Ik stond weer paf, want ik las dingen, waar ik het helemaal mee eens ben. #MeToo! Nee toch? #Ookik, geitenwollensokken sociaal-democraat en vrijdenker met als enige geloof 'het goede in de mensen', heb met verbazing over mezelf zijn hele website ademloos uitgelezen.

Waar ik eerst dacht, dat alle Uylen – net als ik – Joop heetten en alleen de uil van de Fabeltjeskrant uit Minerva kwam, las ik op die website prachtige plannen: belastingverlaging, hoge WW uitkering, gekozen premier en burgemeester, vrijheid van meningsuiting boven vrijheid van godsdienst, geen schenk- en erfbelasting, meer koopkracht voor ouderen, betere zorg en onderwijs, legaliseren softdrugs, en alle mensen gelijk, ongeacht geslacht, ras of geaardheid.

Hoe dat betaald wordt, stond er niet bij, maar – mijn IQ is vrijwel gelijk aan Thierry (inmiddels mijn vriend) – ik snap dat hij veel 'bozige' stemmers trekt. Doch dat we ook hetzelfde dachten, daar moest ik wel even aan wennen!

Opnieuw zijn website doorgespit, niet op zoek naar Den Uyl van Minerva, maar naar de 'Serpente' onder de 'Herba', oftewel de 'adder onder het gras'. Met mijn Latijn is niks mis.

Tussen de regels door vond ik het verschil: Forum is voor "bindende referenda" en een Nexit, waarop ik dacht "arme Engelsen". Ook vóór een soepeler ontslagrecht, max. 35% belasting voor groot-verdieners, uitkleden van de publieke omroep, geen uitkering en geen sociale huurwoningen voor immigranten.

Sterker nog, grenzen dicht, uitzetten en laten drijven.
Ik begrijp ook wel, dat we hier niet àlle Syrische en Afrikaanse vluchtelingen kunnen opvangen, maar je mag radeloze mensen niet zo maar op de Méditerranée laten afzuipen. In die wetenschap kan ik niet leven.

De volgende verkiezingen zijn voorspelbaar, want de "oude" partijen zeggen niks en doen niks.
Ik daag ze allemaal uit – inclusief mijn "eigen" PvdA – duidelijk te zijn: Ik wil bijna hetzelfde als Thierry, maar ook een fatsoenlijke en zorgzame samenleving, respect voor elkaar, niet stigmatiseren en geen kliklijnen.

You may say, I'm a dreamer, but I'm not the only one!


Joop Keesmaat

advertentie
advertentie