Een goed gevoel

Lokaal/Column

Je maakt het niet vaak mee, dat je Sliedrechters iets positiefs hoort zeggen over ons dorp. Meestal worden fouten van de gemeente (zelfs als die dat niet zijn) breed uitgemeten. En vaak zijn er dan ook nog wel mensen te vinden die het een graadje erger hebben meegemaakt.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel.

Kort voor de winter hebben we onze woonkamer een fikse opknapbeurt gegeven. Dat werd tijd, want – niet dat we er nooit iets aan deden - sinds we er in 1992 kwamen wonen, was de fleur er wel een beetje af.

We kregen de smaak te maken - niet echt natuurlijk, want 1,5 maand in de troep is geen pretje – en besloten verder te kijken. In een interview met Diederik Samsom van het Klimaatberaad stond dat als je de energieprestatie van je huis wilt verbeteren je op dit moment zou moeten gaan voor Energielabel B. Het op één na zuinigste energielabel voor woningen. Nog niet voor A, want er komt de komende jaren nog heel wat vernieuwing in de energiehoek.

Wat we voor B precies zouden moeten doen, weet ik eerlijk gezegd nog niet.

Maar we besloten alvast te beginnen met zonnepanelen.

En waar ik een ellenlange procedure verwachtte, liep dat als een trein.

Na de keuze voor een leverancier, kreeg ik binnen 2 dagen een offerte. Het maken van een keuze (hoeveel panelen en waar?) kostte ons een dag of 10.

Omdat we gebruik wilden maken van de Duurzaamheidslening, die de gemeente Sliedrecht aan Sliedrechters biedt, moesten we die natuurlijk aanvragen. Binnen 1 week konden we de aanvraag afronden en lagen onze gegevens bij het bureau dat de aanvraag beoordeelt. Die meldde binnen 2 weken dat het allemaal in orde was. En direct lieten we de leverancier weten dat het rond was.

Nog geen drie dagen laten kwam de bevestiging dat onze panelen op 1 april zouden worden gelegd: binnen 2 maanden van plan tot uitvoering.

Natuurlijk is dat niet puur de verdienste van de gemeente Sliedrecht. Maar de snelheid waarmee de gemeente reageerde hielp wel en dat ons dorp een duurzaamheidslening kent, is schitterend. Het biedt de kans een beetje te helpen met het verminderen van energieverbruik.

Ik weet ook al wel dat Nederland een postzegel op de wereld is en ons huis nog niet eens 1/8 miljoenste stukje daarvan.

Maar gek genoeg geven de panelen me zelfs met die wetenschap nog een goed gevoel.

Gerrit Venis, Raadslid PRO Sliedrecht

a[ Meer weten over onze Sliedrechtse duurzaamheidslening? Website gemeente Sliedrecht – zoekwoord Duurzaamheidslening.

advertentie
advertentie