Afbeelding
Joop Keesmaat

Babylon

Lokaal/Column

In artikel 78, § 3, sub 4.A van mijn contract met Het Kompas staat, dat ik ééns per jaar een positieve column over Sliedrecht moet schrijven. Hier komt 'ie!

Langs de Merwede geniet ik van het mooie uitzicht én de grote platanen, die weer vol in bloei staan. Eenzelfde gevoel bij de kastanjebomen op de Stationsweg en langs de Deltalaan maakt mijn hart een sprongetje bij de steeds groter en mooier wordende bomen. Er wordt wel veel gekapt, maar deze historische bomen blijven. Prima!

Sliedrecht is dus – terecht – gestegen op de lijst van meest aantrekkelijke gemeenten en staat nu op plaats 176 van de 380, 'keurig in het linker rijtje'.

Ons rapport heeft bij 'onderwijs' en 'veiligheid' 4 van de 5 punten, bij winkelaanbod, zorg en bereikbaarheid zelfs 5 van de 5 punten. Vreemd is de score van slechts 1 punt bij 'rust & ruimte', alsmede bij 'saamhorigheid'.

U zal mij niet horen zeggen, dat rapporten niet kloppen, want – altijd gemaakt door experts – is twijfel uit den boze.

Op de plaatselijke nieuwssite las ik over 'flyerende SGP'ers op de markt' met 13 onnavolgbare reacties over het (christelijke) geloof. De éne 'reaguurder' nog ingewikkelder dan de ander, de moeilijke woorden vlogen je om de oren en ze praatten volledig langs elkaar heen.

Een typisch gevalletje 'Babylonische spraakverwarring', waar het simpel moet zijn en iedereen gewoon dezelfde vrijheid van geloof en meningsuiting heeft.

Een vooraanstaand politicus heeft ooit Sliedrecht eens 'Urk aan de Merwede' genoemd, doch 'Babylon aan de Merwede' dekt de lading beter voor onze lage score op "'saamhorigheid'.

'Vrije tijd' maar 2 punten met weinig aanbod van bioscopen, musea, theaters en restaurants. Dat begrijp ik maar half, want onze horeca hier is gewoon goed. Ik noem Spek & Bonen, De Heeren en een uitschieter is zeker ook The Moonshine, waar regelmatig prima Bluesbands optreden. Meestal binnen, soms buiten, maar altijd genieten!

Onze twee 'dorpshelften' staan op zijn kop als er op zondag iets georganiseerd moet worden, maar afgelopen zondag – op minder dan 50 meter afstand van de kerk – speelde Fat Harry daar 'vette blues'. Dat de éne helft van ons dorp niet kwam, begrijp ik, maar dat er van de andere helft maar een stuk of twintig waren . . ? Tja, dan wordt het nooit wat en vandaar slechts 2 'vrije tijd' punten.

Na de kermis, vierdaagse, kofferbakverkoop, kleedjesmarkt en Sunday Jazz in juni het Baggerfestival. Kortom kunnen we nóg hoger in het linker-rijtje of blijft het: één stoplicht springt op rood, een ander weer op groen; In Sliedrecht is altijd wat te doen!

Joop Keesmaat

advertentie
advertentie