Afbeelding
Joop Keesmaat

Vakantie

Lokaal/Column

De mooiste weken komen er weer aan! Nee, niet mijn eigen vakantie, maar alle Sliedrechters, die het kunnen betalen, gaan 'effe weg'. Heerlijk en het leven van de achterblijvers wordt dan wat fijner; rust op straat, geen files, plaats om te parkeren, op je gemak winkelen, geen rijen bij de kassa en minder stress bij de achterblijvers.

Opvallend veel milieu-adepten vallen dan door de mand, want elektrisch autorijden, verwarming laag, licht uit, op moleculair niveau afval scheiden en mopperen op 'dikke lease-diesels' is ook 'effe weg'.

Ze nemen een vliegtuig naar Vietnam of Amerika of stappen op een cruiseschip, voortgestuwd door zware, smerige IFO380 diesel, waar zelfs Chemours zich voor zou schamen.

Mij maakt het niet uit, want ik geniet in jullie vakantie van de rust in ons dorp met zo'n 25% minder inwoners. Een vooruitgang, doch onlangs viel er een figuurlijke bom op het Kerkerak, waar 'we' vóór 2040 blijkbaar 800 dure woningen willen bouwen. Sliedrechtse ondernemers, die nooit klachten hebben gehoord van hun personeel over niet-betaalbare huizen, staan – terecht – op hun achterste benen.

'Linkse-junkies-en-één-van-hen-ben-ik' trouwens ook, omdat er veel te veel dure woningen in dat plan staan, terwijl juist betaalbare koop- en huurwoningen nodig zijn.

Maar, dure woningen trekken rijkere inwoners en zijn beter voor de plaatselijke economie en daarmee saneer je dus eigenlijk armere mensen weg uit ons dorp.
'Sorry, geen plek', ga maar een deur of dorp verder. Het verhaal van Jozef & Maria, de herberg, de os en de ezel, toch?

Totaal 3400 huizen staan in het plan, waardoor de bevolking groeit tot 30/32.000 inwoners, terwijl ik me de komende vakantieweken juist verheug op de rust van ongeveer de helft.

Mooie, dure villa's over het spoor, klinkt goed, maar blijft – vanwege de A15 en twee spoorlijnen – een apart gebied en voegt niets toe. De vraag is dus of we een écht dorp willen blijven of een 'gescheiden stad'. Ik kies voor het eerste, maar blijkbaar is het veel gemakkelijker om tegen armen dan tegen rijken te zeggen 'Sliedrecht is vol'.

Overigens zijn voor onze eigen groei 1600 huizen genoeg en daarvan staan er in Baanhoek al een paar honderd. Volgens het CBS neemt onze voortplantingsdrang, niet te verwarren met seksuele uitspattingen, af en loopt na 2025 zelfs terug. Het dogma van eeuwigdurende groei is sowieso onmogelijk, omdat onze planeet immers uitgeput raakt.

Afijn, ga allemaal lekker op vakantie, dan ga ik 'effe' genieten van de serene rust in ons 'uitgestorven' dorp.

Joop Keesmaat

advertentie
advertentie