Geert van Dijk
Geert van Dijk BDU media

Bamboe verkeersbord

8 augustus 2019 om 14:18 Lokaal/Column

De vorige keer had ik het over duurzaamheid. Ik borduur nog even verder op dit onderwerp. Nog geen maand geleden werd een nieuwe rotonde in gebruik genomen. Het verkeer op de Thorbeckelaan kan weer doorstromen. Dat is op de Rembrandtlaan duidelijk te merken. Daar loopt het nu minder vaak vast. Er was nog wel even onzekerheid of hij wel op de juiste plek kwam te liggen. Bewoners van de nieuwe appartementen pal aan de rotonde, maakten zich zorgen of vrachtwagens niet te dicht bij hun balkon zouden komen. Eerlijk gezegd dacht ik toen ze bezig waren hetzelfde: had hij niet verder naar het zuiden gemoeten? Maar nu hij af is, lijkt het volgens mij toch te kloppen. Ik zeg het voorzichtig, want ik woon er zelf niet. Je zal maar lekker op je balkon zitten en er denderen steeds vrachtwagens vlak langs je neus voorbij.

Al met al een knap staaltje werk van de wegenbouwers. In betrekkelijk korte tijd is alles gerealiseerd. Petje af!

Maar ik wil even naar de verkeersborden die zijn geplaatst. Vol trots twitterde wethouder Ton Spek dat deze van bamboe zijn gemaakt: #duurzaam. Goed bezig, gemeente Sliedrecht! Bamboe is in. Het kan op allerlei manieren plastic vervangen, en er wordt volop kleding gemaakt van bamboe.

Maar…, is bamboe wel zo duurzaam? Qua teelt wel, zo las ik op internet, maar qua verwerking laat het nog wel wat te wensen over. Wetenschappers en techneuten zijn daarom druk bezig om ook de verwerking van bamboe steeds verder te verduurzamen. Ik geloof best dat we daarin op de goede weg zijn. Maar waarom, zo vraagt iemand, dan wel een metalen paal waaraan het bord is bevestigd? Waarom de paal ook niet van bamboe? Tja, stapje voor stapje, denk ik dan. Onze samenleving is bezig om zich te ontwikkelen van een weggooimaatschappij naar een duurzamere economie. Hoewel? Er wordt nog steeds verschrikkelijk veel weggegooid. Er is nog een wereld te winnen.

Maar er wordt in elk geval over gepraat, nagedacht, en er wordt aangepakt. Dertig jaar geleden dachten veel mensen er amper over na als ze iets weggooiden. Toch? Er groeit langzaam het besef dat het toch echt anders moet.

Bamboe doet me trouwens denken aan onze tuin toen we in Gorinchem woonden. De vorige bewoner had daar een grote bamboeplant gepoot. Maar ik wilde ervan af. Tjonge, wat groeit dat spul hard! Ik heb er heel wat werk aan gehad om hem uit te graven.

Nu denk ik: had ik maar wat van dat bamboe bewaard. Had ik misschien nog een leuk shirtje van kunnen maken.

Geert van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie