Afbeelding
Joop Keesmaat

Een 'Kees Thiesje'

17 oktober 2019 om 12:59 Lokaal/Column

Met al mijn literaire en menselijke respect voor de bekendste en beste chroniqueur uit Dordrecht, wordt deze column een 'Kees Thiesje'. Ik bedoel daarmee groots denken en soms nog groter dromen over de stad of het dorp, waar je genoeg op aan te merken hebt, maar waar je toch van houdt. Waar je nooit vandaan wil en waar je uiteindelijk zelfs begraven wilt worden.

Ik las een mooi verhaal over een 22 meter hoog beeld 'Hanneken' op de kop van de Stadswerven in Dordrecht; een 'landmark', waarmee Dordrecht nog meer óf eindelijk op de kaart gezet moet worden. Dat is volledig in lijn met de grootse Drechtsteden woningbouw-ambities en het motto 'Dromen, durven en doen!'.

Sliedrecht moet blijkbaar mee in die vaart der volkeren met het bouwen van 1600, 2600 of 3600 huizen. De aantallen verschillen per rapport, per spreker en per partij. Één van de prima locaties daarvoor is het zogenoemd Watertorenterrein, waar gelukkig wat schot in begint te komen en waar de oude vervallen watertoren – als Sliedrechts 'landmark' – gerestaureerd en behouden moet blijven.

Allemaal prima, maar nu ik: de hoogste woontoren is momenteel de Maastoren in Rotterdam met 165 meter en een nieuw record is al in aanbouw, namelijk de 215 meter hoge Zalmhaventoren, ook in Rotterdam.

'Droom, durf en doe', want daar moeten we dus overheen met een mooie nieuwe replica van onze oude watertoren. Die is 28 meter en de nieuwe moet dan dus bijna acht keer zo hoog worden en daarmee ook acht keer zo breed. Dan praat je al gauw over 65 verdiepingen en zo'n 800 mooie, doch betaalbare appartementen met uitzicht op de rivier en over het groene achterland.

In het bovenstuk, wat langzaam rond kan draaien, komen natuurlijk de mooiste en duurste 'penthouses' voor de allerrijksten der aarde, zoals bijvoorbeeld Jagger, McCartney, Messi, Trump of Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Onderin – en langs de rivier – is dan plaats voor een nieuw modern en groots Baggermuseum. Bouwlocatie wordt Sliedrecht Oost aan de waterkant vlakbij de op- en afritten naar de rijksweg, zodat het verkeer op de dijk ontzien wordt. Afijn, geef uw gedachten en ideeën de vrije loop!

'Droom, durf en doe!' En dan heb je ook wat, want iedereen die ons mooie 'durpie' passeert, weet meteen waar hij is, terwijl wij zelf ons dorp ook nooit meer uit het oog verliezen.

Tja, en dan ook nog maar een beeldje erbij langs de rivier, net zoals in Dordrecht. Ik zou zeggen: in elk geval hoger dan 22 meter en naar de gelijkenis van één der grootste Sliedrechtse politici aller tijden. Maar ja, van politiek heb ik helaas niet zo veel verstand. 

Joop Keesmaat

Echt Slydregts

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie