Mijn stem heb je

Lokaal/Column

Inmiddels ben ik al heel wat jaren (gemeente)ambtenaar en in die hoedanigheid heb ik een tijdje geleden ook een integriteit verklaring af moeten leggen. Daaraan voorafgaand hebben we zelfs een tweetal dagdelen bijeenkomsten gehad om ons duidelijk uit te leggen wat integriteit nu eigenlijk inhoudt en wat, als ambtenaar zijnde, wel en niet toegestaan is. De gemeentesecretaris die destijds mijn baas was, nam het onderwerp zeer, zéér serieus.

Persoonlijk vond ik de zaken die ik allemaal te horen kreeg destijds niet meer dan logisch. Als ambtenaar heb je nu eenmaal een verantwoordelijkheid naar de mensen die je soms hele persoonlijke zaken vertellen en het spreekt voor zich dat je daar secuur mee omgaat. De bijeenkomsten gingen destijds zelfs zo ver, dat het meenemen van bijvoorbeeld een suikerzakje een dikke vette no-no was. Alle zaken op kantoor worden uit gemeenschapsgeld betaald. Klinkt wat vergezocht, maar ik snap de gedachten erachter wel. Wanneer je ambtenaar bent, moet je er altijd bewust van zijn dat je werkt in dienst van de gemeenschap en dat je daar dus ook naar handelt.


Helaas zien we nog maar al te vaak dat bovenstaande niet altijd zo vanzelfsprekend is als je zou denken. In de krant zijn regelmatig berichten te lezen, dat een bestuurder zich schuldig maakt aan belangenverstrengeling of "vergeet" dat het gemeenschapsgeld niet ingezet mag worden om zichzelf te verrijken. En dan heb ik het nog niet eens over de "arrogantie" van sommige bestuurders, om gewoon een bepaalde beslissing erdoor te drukken, ook al zijn de burgers het er niet zo mee eens.

Nee, als het om integriteit gaat, valt er op vele vlakken nog veel winst te behalen. En iets wat ik gewoon moeilijk kan begrijpen. Voor mij ook een onderwerp wat altijd meespeelt, wanneer er weer stemkaarten in de brievenbus vallen. Niet gaan stemmen is gewoon geen optie, maar op wie? Dat is de laatste jaren toch wel een klein keuze-stress momentje.

Dit keer staan de gemeenteraadsverkiezingen weer op de agenda en geef ik mijn stem, hopelijk aan iemand die daar met respect mee om zal gaan en het belang van de inwoners van ons dorp altijd voorop zal stellen. Geen achterkamertjes gedoe en staat waarvoor hij/zij staat. Iemand die de moeite neemt om zich echt te verdiepen in bepaalde materie en deze kennis op gaat halen bij de mensen die er mee werken of mee te maken hebben, voordat ze ergens een beslissing over nemen.

Kortom: iemand die geen workshop integriteit meer hoeft te volgen, maar gewoon helemaal uit zichzelf het juiste doet, omdat dat toch vanzelfsprekend is? Zo iemand dus en dan ook nog met goede ideeën. Moet niet al te moeilijk zijn toch? Ik ga er vast wel één spotten, dus mensen die op de kieslijst staan en zich herkennen in bovenstaand profiel; Mijn stem heb je!

Hannelore van Hamburg

advertentie