Geert van Dijk
Geert van Dijk BDU media

Carnaval

21 februari 2020 om 13:00 Column

Carnaval in Sliedrecht. Dat bestaat niet meer. Als ik google op 'carnaval' en 'Sliedrecht' dan kom ik vergeelde foto's tegen uit 1981. Toen was er een heuse straatoptocht met praalwagens. Maar dat is dus iets uit lang vervlogen tijden. De Henri Dunantschool is de enige plek, voor zover ik weet, waar carnaval gevierd wordt. Een sliert van verklede kinderen die door de Kerkbuurt lopen, en dan begint het feest.

Sliedrecht is natuurlijk een protestants dorp. En carnaval is een katholiek feest. Maar wel met een christelijke oorsprong dus. Veel mensen vergeten dat vaak. Het woord carnaval komt van 'carne levare': het vlees gedag zeggen. Het feest is de opmaat voor de veertigdagentijd. Deze begint met Aswoensdag, dit jaar op 26 februari. Veel katholieken laten dan een kruisje van as op hun voorhoofd aanbrengen. Dat is een teken van je vergankelijkheid. En dan begint de vastentijd. Veertig dagen tot Pasen op 12 april, als je de zes zondagen tenminste niet meerekent. Op zondag wordt er niet gevast, maar de andere dagen wel: minder eten, geen versnaperingen, geen alcohol, geen vlees. Past helemaal in onze tijd van klimaatcrisis. Misschien laat deze eeuwenoude traditie zien hoe wij doorgeschoten zijn. Je kunt best met wat minder toe.

De vastentijd is dus een tijd van versobering en inkeer. Wat is nou werkelijk belangrijk? Ieder vult het tegenwoordig op zijn eigen manier in. De een sluit zich zes weken lang af voor sociale media. De ander kijkt een poosje geen tv. Om die tijd dan te gebruiken voor een goed boek, of bezoekjes aan eenzame mensen. Het zet je weer eens stil. Om dan met Pasen te vieren dat de dood niet het laatste woord heeft.

Persoonlijk heb ik niet echt iets met carnaval. Hoewel ik van kind af aan verkleden altijd erg leuk heb gevonden. En ook wel een biertje lust. Maar om in zo'n feest te worden ondergedompeld, nee dat is niks voor mij. Misschien moet je dan in Brabant of Limburg geboren zijn. Maar de waarde van de veertigdagentijd heb ik zeer leren waarderen. Dat hebben die katholieken dan toch weer beter begrepen dan wij protestanten, denk ik dan.

Geert van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie