Afbeelding
Joop Keesmaat

#GMSNDT?

Column

Een vreemde afkorting voor rare politieke tijden: #GaatMooiSliedrechtNaarDeTestikels?
Testikels is dan de nette naam voor 'kloten', maar zo'n vulgair woord komt niet door de censuur van Het Kompas; dus vandaar. Toch blijf ik bang, dat - zoals de Sliedrechtse politici zich nu gedragen - ons dorp linea recta afkoerst op het vliegveld van Zürich, eveneens Kloten genaamd.

Inmiddels heb ik zeven concept-columns geschreven, die binnen een dag door de waarheid werden achterhaald. De eerste door 'de waarheid' van PRO, de vijfde werd afgefakkeld door mijn meelezer, tussendoor nog wat andere obstakels en nu hoop ik maar, dat 'Geduld 2.0' voldoende geduld heeft om deze column nog een beetje actueel te laten zijn.

Waarom kan de Sliedrechtse politiek niet een beetje rekening houden met een columnist, die ook maar gewoon probeert om 'zijn stukkie' binnen de deadline af te krijgen?

Eigenlijk baal ik ervan, dat vier partijen, die eerst een coalitie-akkoord afspreken, binnen twee jaar rollebollend over straat liggen tot groot leedvermaak van de hele regio.

Maar we hebben dit als burgers zelf over ons afgeroepen! Immers, bij de verkiezingen in 2018 kwam de helft niet opdagen en de rest heeft veel te verdeeld gestemd. Resultaat: vijf fracties met drie raadszetels of minder en slechts twee fracties van vijf of meer zetels. Strikt genomen zijn de zeven SGP/CU zetels ook maar een samenvoeging van 5 + 2 of 4 + 3 zetels.

Hoe verdeeld kan een mooi, authentiek dorp als Sliedrecht zijn?

Met 25.000 inwoners verdelen we onze 21 zetels over acht partijen, wat we in 2022 dus niet meer moeten doen. Wij, kiezers, bepalen toch immers zelf hoe ons bestuur er uit ziet en dus moeten wij zelf duidelijker stemmen om een goed gemeentebestuur te kiezen.

Om te beginnen, een tijdelijke geboortebeperking, zodat het aantal inwoners net onder de 25.000 blijft en we maar 19 in plaats van 21 raadsleden hebben, wat sowieso minder geharrewar geeft.
'Gewoon genieten van sex' blijft dan overigens toegestaan.

Dan peil ik zelf begin 2022 de dorpsstemming en schrijf een dwingend advies op welke partij we allemaal 'en bloc' moeten stemmen. Die heeft dan een absolute meerderheid, kan vier jaar lang consistent beleid voeren en als ze het niet goed doen, dan schrijf ik vier jaar later een andere partij voor, die het dan kan gaan bewijzen.

Op dit moment neig ik naar een stemadvies op de SGP, maar als jullie bij meerderheid (ook) de voorkeur geven aan een sociaal-democratischer partij, dan pas ik mijn advies graag aan onder het motto 'één goede columnist is beter dan een slechte democratie'.

[Joop Keesmaat

advertentie
advertentie