Afbeelding
Joop Keesmaat

Kanker!

25 juni 2020 om 13:01 Column Dossier Chemours

Vorige week heeft het college van B&W een collegeinformatiebrief uitgebracht over het laatste kankeronderzoek van de GGD.

Eerste verrassing: blijkbaar komt kanker in ons dorp meer voor dan gemiddeld in Nederland. Als ik het over een éérste verrassing heb, dan is er uiteraard ook een tweede, dat wil zeggen de hogere kankerincidentie in Sliedrecht wordt veroorzaakt doordat hier veel meer huidkanker is dan in de rest van Nederland. En dat hangt dan weer samen met de demografische samenstelling van de bevolking. Wat een kulargument, want in hetzelfde GGD rapport staat, dat Sliedrecht gewoon een gemiddelde bevolkingssamenstelling heeft.

Wat er niet in staat, is dat het aantal overledenen aan huidkanker in heel Nederland de afgelopen 20 jaar is toegenomen van 1,44% naar 2,03%, oftewel een stijging van 548 naar 925 personen. Let wel, dat zijn de huidkankersterftecijfers van heel Nederland en het lijkt me niet, dat die allemaal in Sliedrecht zijn overleden, toch?

Tot groot verdriet van Zeeland en Terschelling – heeft Sliedrecht nu blijkbaar de meeste zonuren en zijn we lui genoeg om dagelijks in miniscule ‘strings’ en monokini’s (kent u ze nog?) te zonnebaden. Als de zon niet schijnt, gaan we schijnbaar allemaal naar één van de vele zonnebankcentra in ons dorp. Alsof de Kerkbuurt en het Winklerpein er vol mee staan.

Ik geloof niet veel, maar met een bevolking, waarvan 50 procent op een confessionele partij stemt, die eerder een af- dan voorkeur voor strings en monokini’s hebben, lijkt me dat een GGD onwaardige stelling.

Zoals een goed college betaamt, heeft men ook een oplossing voor dit fnuikende gezondheidsprobleem. Zelf zou ik er niet opgekomen zijn: minder in de zon, goed insmeren en afwijkende plekjes controleren. En daarover verschijnt binnenkort een wervende advertentie, zodat u niet kunt zeggen: ‘Dat hebben we niet geweten.’ Youp van’t Hek zei ooit: ‘Dat moet je eens in het Duits vertalen, dan klinkt het toch heel anders!’

Onlangs stonden we nog samen in de kroeg; doen we niet veel, maar ons beider denk- en drinkniveau zijn vrijwel gelijk. Of Youp het nou zei of iemand anders, weet ik niet, maar in elk geval vielen wel de woorden Dupont, Chemours, Pfoa, GenX, volkstuinen, chemisch vervuilde grond, zuidwestenwind én . . . kanker!

Ik heb er geen verstand, maar als, als... er nou eens iemand zou zijn, die al die geregistreerde kankersterftecijfers op een rijtje zou zetten met de conclusie, dat die in Sliedrecht al meer dan 20 jaar bijna 16 procent hoger zijn dan in de Drechtsteden, Zuid Holland en heel Nederland, zou het dan niet eens tijd worden om er écht aandacht aan te besteden. Of, eh... ben ik nou weet ‘knettergek’?

[Joop Keesmaat

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie