Maria Stam
Maria Stam Raymond Stam

Burgermoeder of -vader; waar droomt u van?

16 juli 2020 om 14:15 Column

U heeft het vast al voorbij zien komen online en in de krant: de oproep om mee te denken over een profiel voor de nieuwe Sliedrechtse burgemeester. 

U kunt via de Facebookpagina van de gemeente middels een vragenlijst uw voorkeur invullen en afgelopen zaterdag (op het moment dat ik dit schrijf is dat nog één nachtje slapen) stonden (burger)raadsleden van verschillende politieke partijen verspreid door het dorp om met u te praten over de eigenschappen waar de nieuwe burgemeester volgens u aan moet voldoen. Eén van de vragen die daarbij regelmatig voorbij komt is; moet de nieuwe burgemeester een man of een vrouw zijn?

Ik heb daar een mening over en ik vermoed dat ik me daar niet erg populair mee maak, maar gelukkig is een column daar ook niet voor bedoeld. Dus hier gaat-ie.

Hoewel mijn – beperkte – feministische kant stiekem de voorkeur geeft aan een vrouw (maar dat is meer omdat ik een hele specifieke vrouw in gedachten heb), hoop ik vooral dat de JUISTE persoon de Sliedrechtse keten mag dragen. De juiste persoon, ongeacht geslacht, afkomst, huidskleur, politieke kleur, wel of geen geloof, leeftijd of seksuele voorkeur. De juiste persoon, omdat diegene het beste wil voor de Sliedrechtse inwoners. Want op het moment dat we vragen om specifiek voor een vrouw (of man) te kiezen en dus positief discrimineren, discrimineren we negatief richting een ander. Positieve discriminatie bestaat namelijk niet.

Beter zou zijn als we gewoon kijken naar persoonlijke eigenschappen en de kwaliteiten die iemand te bieden heeft. En hoewel ik geloof dat vrouwen hetzelfde kunnen als mannen - wat ik overigens zal ontkennen als ik mijn man vraag het vuilnis buiten te zetten - en het schandalig vind dat vrouwen vaak nog steeds minder verdienen dan mannen met dezelfde baan en verantwoordelijkheden, ben ik er geen voorstander van om iemand aan te nemen “omdat dat zo leuk staat in de statistiekjes”. Tijdens de verkiezingen wordt ook steeds opgeroepen om specifiek op een vrouw te stemmen. Ik zeg: doe dat niet. Stem gewoon op de persoon die u het beste vindt, waarvan u vindt dat hij of zij het beste uw belangen vertegenwoordigt, ongeacht in welke hokjes die persoon past. Ik zou het persoonlijk verschrikkelijk vinden als er tijdens verkiezingen alleen maar op mij gestemd zou worden omdat ik 'toevallig' een vrouw ben. Dat is me mijn eer te na.

Laten we daarom hopen dat de Sliedrechtse ambtsketen vooral gaat naar iemand die hem verdient en met eerbied draagt. 

Als je het mij vraagt, iemand die Hartelijk, Adrem, Nuchter, No-Nonsense en Yverig is. 

A woman can dream… ;-)

[Maria Stam, Raadslid PRO Sliedrecht

Maria Stam
Maria Stam

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie