Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie

ICT-stress

27 augustus 2020 om 15:10 Column

Een tijdje geleden droomde ik dat ik de krant niet af kreeg. Als een eenentwintigste eeuwse Maarten Luther printte ik de nieuwsberichten uit en hing ze op een groot bord voor ons kantoor in Gorinchem, waar ik - in de pré-coronatijden - regelmatig aan het werk was. Het was misschien een stuk makkelijker geweest om alles gewoon op de website te zetten, maar u kent het concept van een droom: volstrekt onlogisch.


Wijlen mijn opa P. was typograaf. Hij werkte bij een drukkerij en zette met kleine loden lettertjes de teksten van kranten en boeken. Aan het begin van mijn journalistieke carrière kon ik nog wel eens een telefoontje verwachten als ik ergens een spel- of tikfout in had gemaakt. Mijn stukken werden natuurlijk al lang niet meer met de hand ‘gezet’, want ik tikte die stukken al lang op de computer. Gisteren verlangde ik even hevig terug naar die goede oude tijd van mijn opa en misschien zelfs die van Maarten Luther met zijn stellingen.


Ik begon de dag goed en zat lekker aan de krant te werken. Al snel ging het systeem steeds trager werken. Voor de dertigste keer probeerde ik hetzelfde artikel aan te passen en een foto erbij te zetten, maar steeds weer werd ik uit het systeem gegooid. Mijn collega’s hadden dezelfde problemen. Zo verstreken de uren, zag ik de deadline naderen en mijn bloeddruk werd steeds hoger. Ik hoorde vanuit steeds meer verschillende BDU-kantoren dat het systeem totaal niet meewerkte. Op het moment dat ik mijn dieptepunt bereikte, belde ik mijn chef en brieste ik: ‘Dan verschijnt er maar geen Kompas in Hardinxveld en Sliedrecht deze week. Ik stop ermee!’ Of het mijn gelaten berusting was dat de krant misschien niet af zou komen of de inzet van de fabrikant van de software waarmee de krant wordt gemaakt zullen we nooit weten, maar de gang kwam er genoeg in om het laatste gecombineerde Kompas van deze zomer af te maken.


Het scheelde me een ritje en een hoop werk om alle nieuwsberichten uit de krant voor de gemeentehuizen van Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht op te hangen. Gelukkig viel de krant weer bij u op de mat. Ik ga gewoon weer vrolijk verder met kranten maken en denk aan wat mijn opa en Maarten Luther niet hadden: het internet. Want mocht de krant eens niet bij u op de mat vallen of wilt u op een ander tijdstip het nieuws checken, kijk dan vooral ook even op www.hetkompassliedrecht.nl. Voor het laatste nieuws. Of mijn column.

[Marjanne Dijkstra

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie