Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie

Zéér bekwáám

16 september 2020 om 15:17 Column

Burgemeester Van der Borg is een aimabele en zéér bekwáme man. Nou moet je met het woord bekwaam sinds de conference van Wim Kan uit 1976 uitkijken, want die fakkelde het toenmalige kabinet van mijn held Joop den Uyl volledig af door ze met een perfecte intonatie zéér bekwáám te noemen.

Onmogelijk om diezelfde humoristische intonatie schrijvend te bereiken, maar nogmaals Van der Borg is zéér bekwáám. Tijdens de kadernota-vergadering schrok ik wel van zijn opmerking “Stilstand is voor Sliedrecht dodelijk”. Een heftige variant op het veel gebezigde ‘stilstand is achteruitgang’, maar die dooddoener wordt meestal gebruikt door mensen, die hun zin niet krijgen.


Gedeeltelijk begrijp ik zijn opmerking wel: Watertoren, Winklerplein en voetbalvelden duren veel te lang. Maar dat ‘dodelijke’ gaat te ver, omdat het simpelweg het gevolg is van de ingebakken politieke, religieuze verdeeldheid in ons dorp.
In de dagelijkse omgang gaat dat prima; sterker nog ‘als heiden’ ervaar ik geen antipathie van mijn gelovige dorpsgenoten en dat is volstrekt wederzijds.

Politiek ligt dat wat scherper, maar gezien mijn ervaring in de buurt is dat geen goede democratische afspiegeling. In Sliedrecht willen we gewoon in goede harmonie en met wederzijds respect samenleven.

‘Stilstand is dodelijk’ werkt onnodig polariserend, evenals het inbrengen van 1250 woningen ‘over het spoor’. Er is geen plan, geen begroting, alleen een proefballon met de tekst ‘als de eerste 1250 huizen maar over de dam zijn’. En over een aantal jaren is al het groene gras tot Wijngaarden volgebouwd.

Het coalitie-akkoord van 2018 zegt duidelijk, dat we hierover in deze periode niet beslissen. Het is financieel ook niet haalbaar om bij zo’n klein aantal woningen de miljoenen kostende ontsluiting naar zo’n buitenwijk te bekostigen. Dure viaducten of tunnels maken het in elk geval niet goedkoper en voor de stagnerende bevolkingsgroei zijn 1250 dure huizen ook niet nodig.


CDA en SGP/CU willen het coalitie-akkoord blijkbaar heronderhandelen, iets wat PRO ook probeerde. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Kortom, de sanctie voor ‘heronderhandelen’ is bekend.
Ik kan me niet voorstellen, dat de christelijke partijen dat zorgvuldige coalitie-akkoord opblazen door nu woningbouw in Het Groene Hart te verlangen. Om met Wim Kan te spreken, die partijen hebben immers zéér bekwáme wethouders en raadsleden.

Laten we ons nou eerst eens concentreren op de problemen van Watertoren, Voetbal, Winklerplein én 1250 écht betaalbare ‘binnendorpse’ woningen. Daar hoor ik niemand over en dat is al moeilijk genoeg. Sterker nog, juist het ontbreken van betáálbare woningen is dodelijk voor Sliedrecht!

Wim Kan zou zeggen: “Joop weet het altijd beter”, maar ook hij is zéér bekwáám?

[Joop Keesmaat

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie