Gerrit Venis
Gerrit Venis Geduld-2.0

Een dakkapel

7 oktober 2020 om 15:14 Column

Misschien herinnert u zich nog dat mijn fractie zich druk maakte over de kruimelgevallenregeling?

De regeling die het college ruimte geeft bouwwerken die volgens het bestemmingsplan eigenlijk niet kunnen toch mogelijk te maken. In Sliedrecht zijn met die regeling de uitbreiding van het museum en rouwcentrum Valckenhorst gerealiseerd. Ook aan de uitbreiding van de kerk op de plek van voorheen Boerhaave kan medewerking worden verleend als kruimelgeval. Kortom, als er een wil is bij het college, is er altijd wel een weg.

Die wil en dus ook de weg is er niet voor iedereen in ons dorp. Zeker niet voor de man die een huis bewoont, waar tijdens de bouw, geheel volgens de regels van toen het gebruik van hardhout niet was toegestaan. De geplaatste vuren houten dakkapel heeft zijn beste tijd wel gehad. Daarom wil hij die vervangen en meteen een stukje groter maken. Voorbeelden hoe hij dat wil doen, ziet hij op ettelijke plekken in het dorp en niet alleen aan de achterkant van woningen. Nu is wat hij wil in strijd met het bestemmingsplan, maar met de kruimelgevallenregeling kan het plannetje wel.

Dan komt welstand om de hoek.

De deskundigen, die beoordelen wat ‘mooi is en wat niet’ als het om bouwplannen gaat, vinden wat onze bouwer wil niet mooi.

Maar nog belangrijker: de commissie vreest dat hij er later nog eens vergunningvrij een dakkapel hoger op het dak bij gaat zetten. Ook dat is in ons dorp al vertoond. En waar is waar, dat ziet er niet uit.Punt is dat deze bewoner dat absoluut niet van plan is. En wat een volgende eigenaar wil, is koffiedik kijken.

De bouwer maakt bezwaar tegen de afwijzing; de bezwarencommissie is het eens met welstand en het college volgt dat advies. Bouwplan van de baan. Dan trekt de bouwer aan de bel bij o.a. mijn fractie en volgt een gesprek met de wethouder van bouwzaken.

Geen beweging meer in te krijgen, want de procedure is helemaal gevolgd, iedereen is tegen het plan. Dus wat wil ik nog? Een weg misschien? Ik snap ook wel dat een bouwplannetje voor een dakkapel in financiële zin niet opweegt tegen de plannen die ik hier al noemde. Maar het was wel een plannetje, waar niemand verder last van zou hebben.

Gerrit Venis
[Fractie Geduld-2.0

Muziek op Schoot

[SLIEDRECHT Op 28 oktober gaat de cursus Muziek op Schoot bij Muziekvereniging Crescendo Sliedrecht van start met onder andere de thema’s Sinterklaas en Kerst met maximaal 10 kinderen. Kosten voor acht lessen is €65,-. De lessen zijn op woensdag vanaf 10.00 uur. Info en aanmelden: crescendosliedrecht.nl.

advertentie
advertentie