Lache joh!

Lokaal/Column

In mijn jongere jaren begreep ik al niet wat er leuk is aan het vernielen van andermans spullen. Ik vond het vreselijk als er een groepje zich weer eens niet kon beheersen en er bijvoorbeeld een ruit van een van de winkels op het Plein sneuvelde. 'Stoere' jongen ben je hoor, wanneer je stiekem in het donker de behoefte voelt om je opgekropte testosteron/ frustraties (?) bot te vieren op de bezittingen van een ander. Ik vraag me dan altijd af wat er in zo'n jongen zijn hoofd omgaat wanneer hij de volgende dag wakker wordt en zijn vader of moeder hem vraagt of het leuk is geweest. Ja, het was een leuke avond en op het einde hebben we gezellig nog een bushokje in elkaar staan trimmen! Kers op de taart zeg maar. Gelachen dat we hebben.

Afgelopen weekend was het ook weer raak. Een paar jongens op weg naar huis, vonden het nodig om de spiegels van een aantal auto's eraf te trappen. Waar ze even geen rekening mee gehouden hadden was de camera die op één van de woningen geplaatst was en die hun actie geregistreerd had. Zo stiekem was het ineens niet meer en hun ouders hebben ze als kleine jongens met het schaamrood op de kaken (dat stel ik me dan zo voor) langs gestuurd bij de filmer die het filmpje op Facebook had gezet. Net zo als vroeger, toen je klein was en je stiekem een snoepje had gestolen van de winkel en je excuus moest aan gaan bieden aan de winkelier. Dat maakte wel heel veel indruk en je haalde het niet in je hoofd om het nog eens te doen. Hopen dat het dit keer hetzelfde effect heeft.

Top actie van de ouders trouwens. Ik kan me zo voorstellen dat het ontzettend vervelend is (zacht uitgedrukt) om je eigen kinderen te herkennen op de beelden. En ook zij zullen hun kinderen vast gevraagd hebben; Waarom in vredesnaam? In dit geval komen de jongens er niet zo maar mee weg, maar in vele andere gevallen helaas wel. Jaarlijks ontstaan er door dit soort acties voor vele duizenden euro's schade. En dan heb ik het nog niet eens over de frustratie en boosheid die het oplevert. Laatst was het bij de hangplek in onze wijk ook weer raak en ook onze nieuwe speeltuin 'In de Weer', moet er regelmatig aan geloven. Je leest dan wel dat ze de schade willen verhalen op de daders, maar ik geloof niet dat dat ook werkelijk vaak gebeurd in de praktijk. Blijkbaar is het iets waar we ons moeilijk tegen kunnen wapenen en hebben de rotzooi trappers in de nachtelijke uren nog steeds alle bewegingsvrijheid om de katjes in het donker te knijpen. Tót het moment dat iemand ze een keer op film zet, hun actie voor iedereen zichtbaar wordt en ze publiekelijk aan de schandpaal genageld worden, dat is pas lache joh!

Hannelore Rijsdijk - Van Hamburg

advertentie
advertentie