Afbeelding
Sliedrechts Dialect
Sliedrechts Dialect

Maosvlakte

4 september 2021 om 13:27 Column

SLIEDRECHT ‘k Het lang bij Odderjaon Volleker gewaarekt. ‘t Grôôte baggerbedrijf maokte zô ’n bietjie aalle haoves van Rotterdam. In 1978 koch Volleker de Stevin Groep, v/h Van Hattum & Blankevoort. Deuze twêê baggerbedrijve zijn in 1991 deur de Hollandsche Aanneming Maotschepij, de HAM, opgekocht. Daernae, in 2004, wier aalles opgekocht deur de femilie Van Oord. Sunsdien hiet ‘t Van Oord. Ik deej vroeger mee aan de orgenisaosie aan de wal van de sleephopperzuigers. We hadde een kêêt bij de Scheurhaove en daer waarekte we hêêl de week. Vrijdas aan ‘t end van de middag gong ie naer Slierecht. Zô af en toe gao ‘k nog wel-is kijke. De plek waer de kêêt vroeger sting is t’r nog. Vanaf die plek kô je zô naer zêê kijke en met een veerekijker kò je zien of de hoppers naer zêê gonge of trug kwamme van ‘t stort op zêê. As ie d’r nou komp is ‘t aallemael begroeid. Overaal staon bossies.

De Scheurhaove leg aan de Noordzêêweg en hêêlemael aan ‘t end, op de punt, zie je Hoek van Holland en de veerbôôte naer Engeland, de zêê, Europoort en Maosvlakte I en II.

Een grôôts uitzichtpunt. Aan ‘t begin van de Noordzêêweg zie je ‘t Calandkenaol. Daer legge vaok grôôte drijvende waarekschepe van Heeremao. Aamel indrukwekkend om te zien.

Aan de ôôstkant van de Calandbrug komme vaok otoschepe, net schoenedôôze op z’n kant, hôôg en grôôt. Aan de wal hebbe ze betonne schuttinge gemaokt om die otoschepe uit de wind te houwe.

Daernae gao ‘k kijke op de Maosvlakte. Aan ‘t end van de N15 kom ie bij Futureland van ‘t haovebedrijf Rotterdam, leuk om te bezoeke. D’r leg ok een opgebaggerde bom, die hebbe ze gelêênd van ‘t Baggermeseum. We hebbe d’r twêê, die zijn opgebaggerd toe de Slierechse spoorbrug een beweegbaor dêêl kreeg. D’n aandere bom leg bij ‘t Baggermeseum.

Vanuit Futureland kà je een rondvaert maoke deur de nieuwe haoves, zôôas de Arianehaove en de Alexiahaove. Je vaert dan langs die grôôte containerschepe die somtijje 24.000 containers aan boord hebbe. Met d’n oto ka je ôk hêêmel d’n buitekant van de Maosvlakte oprijje. Daer heb ie een strand en een uitzichtpunt met een koffietentjie. Een mooi tochie en je ziet ‘t waarek van onze baggerbedrijve.

Zeun van Sjorse

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie