Afbeelding
Sliedrechts Dialect
Sliedrechts Dialect

Beter aareg laet as nooit

30 oktober 2021 om 08:03 Column

Hee, kijk nou toch is, een brief gericht aan femilie Fr. Stuij. Wat doet die nou toch hier? Ik zit languit op de grond met aamel aanderande staopeltjies om me heene. Oh, oh, wà leuk! Van aalles kom ‘k tege. Zôôdoende leg ‘r al ’n staopeltjie diëlect, een hôôpie ‘school’ mè veul leuke uitspraoke van oud-leerlinge en nog veul meer. Zô nou en dan wor aalles uitgezocht, en wà ‘k bewaore wil krijg ‘n mooi pleksie. Uit êên van die staopels dwaarrelt dien brief.

Die is geschreve op 03-07-2008 deur mevrouw Bartha A. Nieuwkoop – Maat. Ze schreef dat ‘r moeder al in 1964 was gesturreve en dà ze in d’r naaidôôs een pepierechie gevonge had van slaoger Bakker en ze vroog of ’r meschie deur de Lissenburregers een verhaoltjie over gemaokt kon worre. Och toch, và mevrouw Nieuwkôôp, die lieve, aerdige vrouw uit de Frans Halsstraet. Zou ze nog leve? ‘k Weet ’t nie. ‘k Hè ze lere kenne op d’n HVS, ze spaorde aaltijd theezaksies voor me om kaorte mee te maoke. D’n êêste keer dà ze kwam zee ze: ”Wat weune jullie hier leuk, mor ’t aalderleukste ving ‘k die kolekit, want die is van vroeger!”

Nou zit ‘k hier met die affertensie van keurslaoger Jan Bakker. Kijk is naer de prijze, nie te glôôve. Van vóór 1964. Een pond gehak voor ietsie meer as ’n daolder, dan kreeg ie d’r nog ’n zaksie speesjaole kroije bij ok. Waerdebonnechies die je uit kon knippe. Jaot, nou snap ‘k hoe die folder in die naaidôôs terecht kwam. D’r lag werschijnlijk ok een schaer in; dan kon ze de bonne uitknippe as ze naer de slaoger gong. Bekant zestig jaer trug? Was dat niet de tijd dà verzichtigisch de êêste zellefbedieningswinkels kwamme?

Jan Bakker was ‘r al gaauw bij. Dat was toch wat. Dan mos ie bij d’n ingang een mandjie pakke en daer kò je dan zellef je boodschappe in verzaomele. Bij de kassao mos ie aalles laete zien en afrekene. Dat was wat hee, voor die tijd, wat ’n mederrene veraanderinge! ‘k Hè Fredte nog eve gebeld. Hij had in ’n mum van tijd in hullieze prachtige Genealogie van de Alblasserwaard gevonge dat Bartha Maat, echtgenote van Nieuwkoop, in juli 2015 overleeje is. Jammer hee, dà ze zellef nie meer ken zien dat ‘r moeders reclaome blaojchie uit 1964 deur heur brief uit 2008 tò nog in 2021 in de krant kwam te staon.

Korrie Lissenburg

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie